A legsötétebb óra: Gary Oldman Golden Globe-díjas alakítása a mozikban

Az Oscar-jelölt, Golde Globe-díjas és BAFTA-díjas Gary Oldman a főszereplője Joe Wright filmjének, amely a frissen miniszterelnökké választott Winston Churchill első hivatalban töltött heteit mutatja be a második világháború elején.

Anthony McCarten eredeti forgatókönyve revelatív módon ábrázolja az embert az ikon mögött.

Churchill briliáns politikus, a Parlament meghatározó alakja, de 65 évesen nemigen szokás valakit miniszterelnöknek kinevezni. Európa helyzete azonban kétségbeejtő. A szövetségesek folyamatosan visszavonulnak a németek elől, az egész brit hadsereg Franciaországban rekedt, ezért sürgősen Churchillt nevezik ki miniszterelnöknek 1940. május tizedikén.

Nő a valószínűsége, hogy Hitler lerohanja Angliát. A németek 300 ezer brit katonát kerítettek be Dunkirknél, s ebben az ijesztő helyzetben Churchill kénytelen konstatálni, hogy a saját pártja sző összeesküvést ellene, és VI. György királynak (az Emmy-díjas Ben Mendelsohn alakítja) kételyei vannak azt illetően, hogy az új miniszterelnök képes lesz megbirkózni a helyzettel. Churchillnek szembe kell néznie a végső dilemmával: szörnyű áron különbékét köt a náci Németországgal, hogy megmentse az országot, vagy harcol a túlerő ellen.

Churchill 31 éve élvezi hű felesége, Clemmie (az Oscar-jelölt Kristin Scott Thomas játssza) támogatását, és most a brit polgárokhoz fordul, hogy inspirációt merítsen harcához, és megvédje az ország eszméit és szabadságát. Csatasorba állítja legendás szónoki képességeit, és fáradhatatlan titkárnője (Lily James) segítségével gyújtó hatású beszédeket ír, hogy lelket öntsön az emberekbe. A legsötétebb órákban sem csügged, mert mindörökre meg akarja változtatni a világtörténelem menetét…

Oldman régi producer kollégája, a BAFTA-díjas Douglas Urbanski szerint „Churchillről filmet készíteni teljes nonszensz, hacsak nem egy konkrét esetet vagy jól behatárolható időszakot dolgozunk fel, mint A legsötétebb óra is teszi”.

Oldman megformált már valós személyeket Sid Vicioustől Beethovenen át Lee Harvey Osvaldig – pont Churchill hiányozott volna neki a palettáról?

„Mindig is érdekelt Churchill figurája, hiszen ő a legnagyobb brit államférfi – mondja a színész. – De eszembe sem jutott, hogy el is kellene játszanom. Elárulom, hogy az ötlet már korábban is felmerült, és akkor nemet mondtam az ajánlatra. Nem a lélektani vagy az intellektuális része zavart, hanem a fizikai tényező. Tessék csak megnézni Churchillt, aztán engem…”cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com