Megkezdődött a bírósági eljárás Netanjahu ellen

Megkezdődött a bírósági eljárás Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök ellen korrupció, csalás és hivatali visszaélés vádjával vasárnap Jeruzsálemben.

    Izrael történelmében először fordult elő, hogy hivatalban lévő miniszterelnök ellen büntetőeljárás indult.
Az izraeli televíziók élő adásban közvetítették, amint Netanjahu bevonult a jeruzsálemi körzeti bíróság üléstermébe. A kormányfő az ügyvédjeivel beszélt, és nem ült le a vádlottak padjára, amíg jelen voltak a kamerák.
Netanjahu a bíróság épületében, a terembe való belépése előtt tartott beszédében – a mögötte felsorakozott Likud párti miniszterek előtt állva – azzal vádolta meg a rendőrséget és az ügyészséget, hogy személye, a Likud párt, valamint a jobboldali kormányzás megbuktatására törekednek, ezért mondvacsinált ürügyekkel vádakat koholtak ellene.
“A cél az erős, jobboldali miniszterelnök ártalmatlanná tétele, hogy így távolítsák el hosszú évekre az ország éléről a nemzeti tábort” – mondta a kormányfő, aki a baloldalt és a médiát ellene szőtt összeesküvéssel vádolta.
Netanjahu beszédében azt követelte, hogy a média élő adásban közvetítse tárgyalásának minden ülését. A 12-es televízió szakértői szerint ezt már kérték korábban a politikus ügyvédei, de a bíróság elutasította a kérést.
A vádlottak padján foglal helyet Saul Elovics, a Bezeq telekommunikációs cég főrészvényese és felesége is, akik a 4000-es akta vádjai szerint a Walla nevű honlapon a Netanjahu család kérései alapján befolyásolták a hírek tartalmát, cserébe Netanjahu számukra kedvező gazdasági döntéseket hozott.
Szintén vádlott Moni Mózesz, a Jediót Ahronót című újság tulajdonosa, aki a rendőrséghez eljutott hangfelvételek tanúsága alapján arról egyezkedett Netanjahuval, hogy lapjában Netanjahunak kedvező híradásokkal, gazdasági előnyök fejében elősegíti hivatalban maradását. Ezen kívül azzal is vádolják a kormányfőt, hogy nagy értékben ajándékokat fogadott el gazdag üzletemberektől.
Netanjahu tagadja, hogy bűncselekményt követett volna el.
Az első tárgyalási napon Netanjahu kijelentette, hogy ismeri a vádiratot, majd ügyvédjei a további tárgyalásokról egyeztettek a bírókkal. A tévé értesülései szerint a három bíróból álló tanács gyors és hatékony, heti 3-4 tárgyalást javasolt, de a kormányfő ügyvédjei hosszabb időt kértek az alaposabb felkészüléshez.
A vádat képviselő ügyésznőt biztonsági őrök kísérték a teremhez, a kormányfő híveinek fenyegetései nyomán állandó védelmet rendeltek mellé. A tárgyalás minden résztvevője szájmaszkot viselt, betartva a koronavírus-járvány elleni óvintézkedéseket.
Már reggel óta több százan tüntettek két, egymással farkasszemet néző csoportban Netanjahu mellett és ellen a miniszterelnöki rezidenciánál Jeruzsálemben. Dél körül a “bibisták”, vagyis Benjámin Netanjahu feltétlen támogatói átvonultak a körzeti bíróság elé, és ott folytatták tiltakozásukat. A Netanjahu távozását “crime minister” molinó mellett követelők továbbra is a rezidenciánál maradtak.
Eredetileg március közepén kellett volna elkezdeni Benjámin Netanjahu perét, de akkor, az átmeneti kormányba általa kinevezett igazságügyi miniszter kérésére, a koronavírusra hivatkozva májusra halasztották az első tárgyalást.
Előzőleg a tavaly áprilisi, majd szeptemberi választások után a kormányfő azért nem tudott kormányt alakítani, mert az ellene folyó korrupciós eljárások miatt számos párt bejelentette, hogy nem lép koalícióra az általa vezetett jobboldali Likud párttal. Beni Ganz a Kék – fehér párt élén az idei, márciusi választások után ezt az ígéretét megszegte, és koalíciós megállapodást kötött Netanjahuval. Döntése után pártja kettészakadt, a képviselők mintegy fele Jaír Lapid és Móse Jaalon vezetésével az ellenzék soraiba ült át.

Forrás: MTI

Fotó: pexels.comcool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com