Washington azt kérte az ENSZ BT-től, hogy foglalkozzék “az észak-koreai provokációkkal”

Az Egyesült Államok azt kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsától, hogy szerdai ülésén foglalkozzon “az észak-koreai provokációkkal” – jelentette be hétfőn az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

    A minisztérium álláspontja szerint “a nemrégiben végrehajtott rakétakísérletek” az észak-koreai provokációk “megsokszorozódását” jelentik.
“A Koreai-félszigeten nemrégiben tapasztalt fejlemények miatt Washington a héten vitát kezdeményez Észak-Koreáról” – mondta a szóvivő.
Washington ugyanakkor hétfőn megakadályozta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában megvitassák az észak-koreai emberi jogi helyzetet. A 15 tagú BT európai tagjai – köztük az Egyesült Királyság és Németország – kedden szerették volna napirendre tűzni a kérdést, de az Egyesült Államok, amely a testület soros elnöke, nem szavazta meg, így nem lett meg a szükséges számú voks.
Richard Gowan, a Nemzetközi Válságcsoport nevű agytröszt egyik ENSZ-szakértője New Yorkban újságíróknak azt mondta: az amerikai kormányzat nem akarja elveszíteni az esélyt az Észak-Koreával tervezett nukleáris megállapodás megkötésére.
Kim Szong, Észak-Korea ENSZ-nagykövete a múlt héten figyelmeztetett arra, hogy a BT bárminemű vitáját országa emberi jogi helyzetéről Phenjan provokációként és az Egyesült Államok “ellenséges magatartásának újabb jeleként” értékelné. Az ENSZ-nagykövet viszont szombaton bejelentette azt is, hogy a nukleáris leszerelés már nem szerepel a Phenjan és Washington közötti tárgyalások napirendjén, és nincs többé szükség hosszas megbeszélésekre sem a két ország között.
Észak-Korea szintén szombaton jelentette be, hogy “nagyon jelentős” rakétakísérletet hajtott végre. Erre Donald Trump amerikai elnök vasárnap a Twitteren reagált, azt írva, hogy az észak-koreai vezető mindent elveszíthet, ha ellenséges magatartást tanúsít.

 

 

Forrás: MTIcool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com