Világsztárok és hazai csillagok a Miskolci Bartók Plusz Operafesztiválon (június 8-17.)

Pénteken kezdődött és most vasárnap ér véget a nagyszabású 10 napos kulturális rendezvénysorozat, amely a hazai és nemzetközi zenei élet legnagyobb sztárjait vonultatja fel programjában. Minden nap más és más meglepetés várja az érdeklődőket.

Különleges zenei csemegéket kínál programjában a Bartók Plusz Operafesztivál június 8−17. között Miskolcon. Az idei kínálatba bekerült az operaházakban ritka vendég Prokofjev-darab, A három narancs szerelmese, ami egyszerre opera és operaparódia. A tréfa és az irónia nemcsak a cselekményt, hanem a darab egész zenei világát átszővi. Miskolcon a Zágrábi Nemzeti Opera társulatának előadásában láthatják (június 13.). A fesztivál kiemelt hangversenyprogramjában koncertet ad az utánozhatatlan kamarazenei stílusteremtő, világhíres I Musici di Roma (június 14.), míg a fesztivál zárógálájának szólistája a friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter és Paulo Ferreira portugál tenor lesz, a Pannon Filharmonikusok kíséretében.

A Bartók Plusz nagyszabású kísérlete az Ezrek operája program, amely klasszikus darabokat rendhagyó helyszíneken állít a közönség elé, hogy minél több emberrel megszerettesse a műfajt. 2018-ban a híres Don Giovanni lesz napirenden (RockGiovanni,  június 15. és 16.). A Mozart-opera zenei átiratát a tehetségéért elismert Szüts Apor készítette el. A darab rendezője a formabontó előadásairól ismert Vlad Troickij, aki új megvilágításba helyezi a művet a kőszínház falain kívül, a miskolci Avasi kilátónál.

A Bartók Béla zenei örökségének ápolására komoly hangsúlyt fektető operafesztivál számára különleges év az idei: száz évvel ezelőtt, 1918-ban mutatta be a Magyar Királyi Opera Bartók egyetlen operáját. A kékszakállú herceg vára az első, 2001-ben megrendezett operafesztivál óta 20 alkalommal hangzott fel a Miskolci Operafesztiválon. A közönség Judit szerepében számos világhírű művészt láthatott, többek között Marton Évát, Komlósi Ildikót, Lukács Gyöngyit, Hedwig Fassbendert, és fellépett a fesztiválon az egyik legjobbnak tartott Kékszakállú, Polgár László is. A Bartók-operát a magyar előadók mellett lengyel, cseh és román társulatok mutatták be. Emlékezetes helyszíne volt az előadásnak az aggteleki cseppkőbarlang, a diósgyőri vár és a miskolctapolcai Barlangfürdő. Az ősbemutató idei centenáriumán a fesztivál a Kékszakállú 100 programmal, Michał Znaniecki világhírű rendező operarendezésével (június 8. és 10.), és Gastón Solnicki díjnyertes Kékszakállú filmjével (június 10.) tisztelgett a a zeneszerző géniusza előtt.

A 2018-as fesztivál újdonsága az anyák megmentőjének tartott orvosról szóló Semmelweis (nagy sikerű bemutatója június 9-én volt) és a Maria Callasnak, a 20. század lenyűgöző opera-énekesnőjének emléket állító A rivális (La Rivale, június 12.) című kortárs darabok magyarországi ősbemutatója. A klasszikus magyar rockopera, az István, a király az egykori bemutató 35. évfordulója alkalmából hangversenyváltozatban, szimfonikus nagyzenekari kísérettel és nagylétszámú énekkar közreműködésével ma este lesz hallható (június 11.). 

Bartók Plusz Operafesztivál értékőrző és értékteremtő szellemi műhely, melyet a hagyomány és a progresszivitás, a művészi sokféleség, a dinamizmus és az opera iránti feltétlen elkötelezettség jellemez. Missziója, hogy az opera ne váljék múzeumi tárggyá, hanem ugyanaz az eleven műfaj maradjon, ugyanúgy széles rétegekhez szóljon, és ugyanúgy merítsen kora szórakoztató zenéjéből, mint Mozart vagy Puccini korában. A fesztiválon ezért egyszerre van jelen az opera a műfajok királynőjeként és előttünk születő, folyton alakuló kísérletként.

 

 

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com