A karantén ideje alatt segítünk minden nap egy könnyen elkészíthető recepttel azoknak, akik már kifogytak az ötletekből.
Hozzávalók kb. 10 szelethez:
10 dkg puha vaj + a formához
20 dkg liszt
1 tojás
5 dkg cukor
1 ek. víz
A töltelékhez:
1 rúd vanília
1 dl tejszín
1 dl tej
30 dkg eper
5 tojássárgája
1 ek. cukor
1 csapott ek. liszt
Elkészítés:
1. Kivajazunk egy 28 cm-es cakkos szélű piteformát. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ha túl száraz, adunk hozzá még 1-2 evőkanál vizet. A forma méretére kinyújtjuk úgy, hogy a peremére is jusson, a formába nyomkodjuk, a tésztát villával megszurkáljuk, és a sütőben kb. 10 perc alatt percig elősütjük. Kivesszük, a sütő hőfokát 180 °C-ra visszavesszük.
2. Közben a töltelékhez a vaníliarudat hosszában félbevágjuk, pépjét kikaparjuk. A tejszínt a tejjel és a vaníliapéppel lassan összemelegítjük. Az epret megmossuk, kicsumázzuk, lecsepegtetjük, a gyümölcsöt felszeleteljük.
3. A tojássárgákat a cukorral kikeverjük. A kissé kihűlt tejszínt lassan hozzáöntjük, közben folyamatosan keverjük. Végül a lisztet is belekeverjük, ügyelve, hogy ne maradjanak csomók. A krémet a tésztába öntjük, a felszeletelt epret rászórjuk és a sütőbe visszatéve 40-50 percig sütjük a pitét. Ha túl gyorsan barnulna, fedjük be alufóliával. Nyitott ajtajú sütőben hagyjuk kihűlni, illetve megdermedni, csak utána szeleteljük.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 szelet: 270 kcal
További gyors, könnyen elkészíthető recepteket a https://www.recepttar.hu/ oldalon találsz!
Forrás, fotó: RAS/Recepttár