Hozzávalók 12 szelethez:
A tésztához:
6 tojás
20 dkg porcukor
2 tk. vaníliás cukor (vagy 1 tk vanília kivonat)
1 tk. sütőpor
20 dkg liszt
12 dkg vaj + a formához
A töltelékhez:
50 dkg eper
5 dkg cukor
2 ek. házi bodzaszörp
A mázhoz:
20 dkg porcukor
1 ek. házi bodzaszörp
2 ek. tejszínhab
A díszítéshez:
3 szem eper
2 nagyobb fej bodzavirág
Elkészítés:
1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Kivajazunk és lisztezünk egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A tojásokat jó habosra verjük a cukorral és vaníliás cukorral. Hozzáadjuk kis adagokban a sütőporos lisztet, egy csipet sót majd az olvasztott/lágy vajat. A keveréket a sütőformába öntjük és 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.
2. A töltelékhez az epret megmossuk, megtisztítjuk, négybe vágjuk. A cukorral és bodzaszörppel felmelegítjük, 5-8 percig főzzük, amíg lekvár állagú lesz. Hagyjuk kihűlni. (A keverékbe szórhatunk friss bodzavirágot! Tegyünk bele egy tenyérnyi virágot, és a főzés végén emeljük ki.) Kihűtjük.
3. A tortát vízszintesen két lapra vágjuk, az alsóra borítjuk az epres masszát. Ráborítjuk a felső lapot.
4. A mázhoz porcukrot összekeverjük a bodzaszörppel és annyi tejszínhabbal, hogy sűrű krémes állagú masszát kapjunk. Megkenjük vele a torta tetejét, engedjük, hogy szépen lecsurogjon az oldalára. Szobahőmérsékleten, lefedve, minimum fél órát pihentetjük, hogy a máz megszilárduljon. Tálaláskor apróra kockázott eperrel és bodzavirággal díszítjük.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 szelet: 275 kcal
Fotó: RAS / Recepttár