Itt a lehetőség, hogy az ünnepekre házigazdaként újdonságokkal készüljünk: fogadjuk meg a NaturMed Hotel Carbona vezető bártenderének tanácsait, és nyűgözzük le az ünnepi vendégsereget egyedi koktéljainkkal!
Ha szeretnénk idén megújítani a karácsonyi és szilveszteri italválasztékot, érdemes bevetni a mixereknél már jól bevált, kreatív trükköket. Az alábbiakban Bokor Norbert, a NaturMed Hotel Carbona vezető bártendere tippekkel és receptekkel segít abban, hogy miként készítsünk egyszerű, mégis szemrevaló és egészséges koktélokat.
- Gyümölcsben tálalva
Unalmasak már a hagyományos koktélpoharak? Próbáljunk ki kreatív megoldásokat: a befőttesüvegtől a gyümölcsig bármi szóba jöhet! Télen sem kell nagyon keresgélni, sok olyan gyümölcs van, ami erre alkalmas: vegyünk például egy ananászt, vágjuk le a tetejét, majd vágjuk ki a húsát, és már kész is a koktélszervírozáshoz, ráadásul a gyümölcs húsát is sokféleképpen hasznosíthatjuk, vagy akár önmagában is fogyaszthatjuk. Még különlegesebb, ha nagyobb almát készítünk elő ezzel a módszerrel, kanál helyett pedig fahéjrúddal kínáljuk a koktélokat. A siker ezúttal is garantált, főleg, ha az almába pálinkás ital kerül, mint például az alábbi.
Pálinkás gyümölcskoktél almában tálalva
- frissen préselt almalé, körtelé és szilvalé
- 4 cl cseresznyepálinka
- Tejes csodakoktélok (akár laktózérzékenyeknek is)
A tejes, tejszínes koktélok kedvelőinek is készülhetünk különlegességgel. Ráadásul a laktózérzékenyeknek sem kell aggódniuk, hiszen mandula- és kókusztej segítségével is elkészíthetőek a finomságok. Turmixoljunk össze gyümölcsöket (például banánt, fagyasztott eperrel és szederrel) tejjel, öntsünk bele ugyanolyan arányban Malibu rumot valamint vodkát, keverjük össze zúzott jéggel, és máris kész a Shake koktél. Készíthetünk alkoholmentes verziót is, így bárki megtalálja az ünnepi asztalnál a hozzá illő italt.
Shake koktél
- banán
- eper
- szeder
- mandulatej és/vagy kókusztej
- zúzott jég
- 2 cl Malibu
- 2 cl vodka
- Színes jégbe zárt koktél
A jég a koktélok alapanyagának jolly jokere: ha az összetevők egy részét lefagyasztjuk, majd az italban tálaljuk, garantált a siker, hiszen az olvadás hatására minden korttyal új ízeket fedezhetünk fel. Ha fokozni akarjuk a látványt, akkor az összetevőket különféle formájú jégkockakészítőben is lefagyaszthatjuk, de akár friss gyümölcsöt is jégbe zárhatunk.
A Virgin téli zöldség-gyümölcs koktél a jégkockás módszerrel készül: az erdei gyümölcsvelőt, a sárgarépa- és céklalevet külön-külön jégkockaként lefagyasztjuk, majd a háromféle ízes és színes jégkockát a narancslébe rakva fogyaszthatjuk, díszítésként zellerszárat belerakva, mellyel kevergethetjük is. Ezt a téli zöldség-gyümölcs koktélt akár gyerekeknek is elkészíthetjük, a színes kiolvadó jégkocka lesz a kedvencük.
Virgin téli zöldség-gyümölcs koktél
- 1/3 erdei gyümölcsvelő (jégkocka)
- 1/3 sárgarépalé (jégkocka)
- 1/3 friss céklalé (jégkocka)
- 3 dl narancslé
- zellerszár keveréshez
Forrás: NaturMed Hotel Carbona
Fotó: over-ez.com