Újabb hullám indult az új lakások piacán

 

 Felemás kép rajzolódik ki az új lakások piacádról a legfrissebb hivatalos adatok alapján. A KSH legfrissebb adatai szerint az év első felében 6517 új lakást adtak át az országban, ami jelentős, 30 százalékos növekedésnek felel meg éves szinten. Ugyanakkor a lakásépítési kedv éves összevetésben csökkent: alig több mint 18 ezer engedélyt adtak ki, ami 9 százalékos visszaesésnek felel meg.

  • Vegyes adatokat közölt a KSH az új lakások piacáról: az első félévben 30 százalékkal 6517-re nőtt az átadott lakások száma, miközben a lakásépítési engedélyek száma 9 százalékkal 18 ezerre csökkent.
  • A lakásfejlesztők egyre inkább a folyamatban lévő építkezéseket igyekeznek befejezni 2019 végén lejáró áfahatáridő végéig, mielőtt újabb projektbe vágnak bele.
  • A kereslet is egyre nagyobb: az ingatlan.com adatai szerint 2018 második negyedévében 24 százalékkal nőtt az új lakások iránt érdeklődők száma.

 

Áfahatás

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, hogy a kiadott lakásépítési engedélyeknél figyelembe kell venni, hogy nem mindegyikből lesz tényleges lakás. “Másrészt a legfrissebb statisztikák arra utalnak, hogy a beruházók a jelenlegi építkezések befejezésére koncentrálnak, mielőtt újabb projektekbe vágnának bele. A jelenlegi szabályozás szerint az 5 százalékos kedvezményes lakásépítési áfa csak 2019 végéig van érvényben, 2020-tól pedig emelkedhet az áfakulcs, ami még magasabb árat eredményezhet” – tette hozzá.

 

Meglódult a kereslet

A kereslet pedig adott, az ingatlan.com adatai szerint az idei második negyedévben 24 százalékkal nőtt az új lakást iránt érdeklődők száma éves összevetésben. Budapesten 14 százalékos, Pest megyében pedig 42 százalékos volt a növekedés. Vidéken is van igény az új lakóingatlanokra: Hajdú-Bihar megyében szintén 42 százalékkal, Komárom-Esztergomban több mint 50 százalékkal, Somogyban 52 százalékkal, Vas megyében pedig 62 százalékkal nőtt a kereslet éves összevetésben.

 

A szakember szerint a lakásépítések dinamikus növekedése és a kiadott építési engedélyek csökkenése alapján olyan építkezési hullám rajzolódik ki, ami miatt a vevőjelölteknek a következő másfél évben érdemes új lakást vásárolniuk. 2019 után ugyanis elképzelhető, hogy szűkebb lesz a kínálat, és az árak még a jelenleginél is magasabban tetőzhetnek.

 

Forrás: ingatlan.com

Fotó: pexels.comcool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com