Új tárlatrész nyílt a szeredi Holokauszt Múzeumban

Megnyitották a szeredi (Sered) Holokauszt Múzeum állandó kiállításának új, befejező részét, amely a 2. barakk nevet viseli – tájékoztatta az MTI-t a nyugat-szlovákiai városban lévő intézmény szerdán.

    Az új tárlatrész a Szlovákia területén lévő gettókat és táborokat mutatja be, azon belül külön foglalkozik az úgynevezett 6. munkazászlóaljba besorolt zsidókkal. Az új tárlatrész a múzeum 2015-ben építeni kezdett és 2016-ban megnyitott állandó kiállításának befejező szakasza.
A szeredi Holokauszt Múzeumot a második világháború idején ugyanott működő munkatábor helyszínén hozták létre. A múzeum az egykori tábor öt épületében működik, ezeket 2009-ben kezdték el felújítani. Az állandó tárlat anyagának nagy részét korabeli dokumentumok, fotók és más olyan kiállítási tárgyak képezik, amelyek összefüggésben vannak a zsidók szlovákiai üldöztetésével. A kiállított anyagok között egy marhavagon is van, amellyel zsidókat deportáltak szállítottak Auschwitzba.
Az intézmény tájékoztatása szerint az állandó tárlatot vezető szlovák történészek és izraeli szakértők közreműködésével, valamit a tábort annak működése idején megjártak segítségével állították össze. A szeredi Holokauszt Múzeum állandó tárlatának befejezésére a jelenlegi pozsonyi kabinet vállalt garanciát.
A szeredi Holokauszt Múzeum létrehozása 2009-ben kezdődött el az egykori tábor épületeinek felújításával. A 7,5 millió eurós projektet a kulturális minisztérium és a pénzügyminisztérium finanszírozta, részben európai uniós forrásokból, ez az első ilyen intézmény Szlovákiában.

 

 

Forrás: MTI

Fotó: pexels.com

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com