Tüdőgyulladás végzett egy kutyával a világ legkeményebb szánversenye után

Tüdőgyulladásban pusztult el egy kutya a világ legkeményebb kutyaszánversenye, az alaszkai Iditarod teljesítése után – közölték a szervezők, akik az eset nyomán kizárták az érintett hajtót a versenyből.

    Az amerikai Richie Beattie csapatába tartozó 5 éves szuka, Oshi szombat este pusztult el egy anchorage-i állatkórházban aspirációs tüdőgyulladás következtében. A kór a tüdőbe került idegen test miatt alakul ki.
Beattie csütörtökön ért célba Nome városában. A szervezők szerint a tüdőgyulladás jeleit az állatorvosok vették észre Oshinál, miután a célba érést követően megvizsgálták a 45 éves hajtó kutyáit.
Az állatot mentőrepülővel szállították át Anchorage-ba pénteken, ám Oshi másnap elpusztult. A halál pontos okát a boncolás után fogják tudni megmondani.
Az állatvédő aktivisták tiltakozásai nyomán a verseny több szponzora is visszalépett az elmúlt időkben.
A PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) amerikai állatvédő szervezet vezetője, Tracy Reiman vasárnapi közleményében az Iditarodot tette felelőssé Oshi haláláért.
“Oshi olyan volt, mint bármely másik családi kutya, ám az Iditarod arra kényszerítette, hogy addig fusson, amíg bele nem fulladt a saját hányásába, ahogy az sok másik kutyával is megtörtént korábban” – fogalmazott Reiman, hozzátéve, hogy a versenyt túlélő állatok 81 százaléka tüdőkárosodással, 61 százalékuk gyomorfekéllyel él tovább.
“Ha sportemberekkel történt volna ugyanez, akkor a felelősök börtönbe kerülnének” – húzta alá Reiman, követelve a 2019-es Iditarodon részt vevő összes kutya teljes kivizsgálását.
Az Iditarod a legkeményebb kutyaszánverseny mind a hajtók, mind az állatok számára. Az 1973-ban először megrendezett futamon a győztes több mint 20 nap alatt kelt át az alaszkai vadonon.
A kutyákat 1994 óta vizsgálják, hogy adnak-e nekik tiltott szereket, valamennyi résztvevő kutyáját szúrópróbaszerűen a verseny kezdete előtt és a táv megtétele alatt, majd a célba érés után is tesztelik.
Az Iditarodot egy 1925-ös mentőakció emlékére rendezik meg: annak idején váltott kutyaszánokkal juttattak el diftéria elleni oltóanyagot Nome-ba, hogy megmentsék az őslakosok gyerekeit.
Az idei versenyt egy alaszkai hajtó, a 31 éves Peter Kaiser nyerte, aki múlt hét szerdán ért célba Nome városában. Nyereménye 50 ezer dollár (13,8 millió forint) és egy új kisteherautó.
Az Alaszkát átszelő 1600 kilométeres távot 9 nap 12 óra 39 perc és hat másodperc alatt tette meg Kaiser kutyáival. A második helyezett a norvég Joar Ulsom lett, aki 12 perccel Kaiser után ért célba.

Forrás: MTI

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com