Több tucat tüntetőt vettek őrizetbe Albániában erőszakos cselekmények miatt

Az albán rendőrség őrizetbe vett 37 tüntetőt, akik erőszakhoz folyamodtak a szombat esti kormányellenes demonstráción.

    A tiranai ügyészségnek alárendelt rendőrség vasárnap esti közleménye szerint a szóban forgó személyek terhére róják a többi között azt, hogy erőszakot alkalmaztak alkotmányos intézmények ellen, szembeszálltak a közrenddel, valamint köz- és magántulajdont rongáltak.
A 37 őrizetes közül 23 ellen már vádat is emeltek.
Etilda Gjonaj igazságügyi miniszter sajtótájékoztatóján azzal vádolta az ellenzéket, hogy tüntetéseivel meg akarja ingatni az országot. “Az erőszak elfogadhatatlan bármilyen tüntetésen. A politikai pártok alkotmányos küldetése az lenne, hogy demokratikus eszközökkel befolyásolják az ország életét. Az ellenzék meg akarja ingatni az országot, akadályozva az Európai Unió felé vezető útját” – mondta Gjonaj.
A szombat esti tiranai tiltakozáson több ezren vettek részt. A vidékről is érkezett tüntetők a Nemzet mártírjai sugárúton vonultak a kormány épülete elé, petárdákkal és tűzijátéktöltetekkel dobálták meg a rendőröket, s áttörték kormányépület főbejáratánál kialakított rendőrkordont. A rendőrök könnygázt vetettek be ellenük. Az összecsapásokban öt rendőr és 15 tüntető megsérült.
Ez volt az albán ellenzék által szervezett, sorban a kilencedik kormányellenes tüntetés. A jobbközép Demokrata Párt vezette ellenzéki szövetség korrupcióval és a szervezett bűnözéshez fűződő kapcsolatokkal vádolja Edi Rama baloldali szocialista párti kormányát, azonnali politikai váltást és Rama nélküli átmeneti kormány megalakítását követeli, továbbá előrehozott parlamenti választások kiírását.

Forrás: MTI

Fotó: pexels.com

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com