A Tate Modern múzeumban nyílik kiállítása Steve McQueennek

A londoni Tate Modernben nyílik kiállítása csütörtökön Steve McQueennek, akit nemcsak filmrendezőként, hanem a kortárs művészet egyik kiemelkedő alkotójaként tartanak számon.

    Az 50 éves Steve McQueennek húsz éve ez az első nagy kiállítása Nagy-Britanniában. A művész 1999-ben nyerte el a rangos brit kortárs művészeti Turner-díjat.
Az elmúlt évtizedekben a forgatókönyvíró-rendező olyan alkotásait láthatta a közönség a filmvásznon, mint az Éhség (2008), A szégyentelen (2010), az Oscar-díjas 12 év rabszolgaság (2013) és a Nyughatatlan özvegyek (2018).
A Tate Modern május 11-ig megtekinthető kiállításán 2000 óta készített, több mint tucatnyi magával ragadó video- és filmes installációit mutatja be. Egyebek mellett a Caribs Leap / Western Deep (2002), valamint az Ashes (2002-15) című munkáit is megtekinthetik a látogatók.
A Western Deep klausztrofóbiás utazás a világ legmélyebb aranybányájába: a komor film az embertelen munkakörülményekről számol be a bányában, amely az emberi kapzsiságot szolgálja ki. Az Ashes az értelmetlen veszteségről szól: az alkotás modellje egy félmeztelen grenadai halász, aki egy csónak végén ül. A képernyő másik oldalán pedig az életvidám halász sírját látjuk, meggyilkolása után.
A karibi felmenőktől származó, de már Londonban született McQueen munkáinak hívószavai a migráció, a rasszizmus, az identitás, alkotásai az önismeret és az interakció kérdéseivel foglalkoznak. A kiállítás egyik fontos műve a Static című hétperces videó, amely egy helikopterről filmezi a New York-i Szabadságszobrot.
“Stevet a világról alkotott képünk érdekli, és az hogy hogyan képviselik az emberek a szabadságot” – mondta el Fiontan Moran, a kiállítás egyik kurátora.

Forrás: MTI

Fotó: facebook.com/tategallerycool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com