Szombaton újranyit az Aquincumi Múzeum

Több mint két hónapos zárvatartás után szombaton újranyit az Aquincumi Múzeum régészeti parkja, a Fürdő Múzeum és a Hercules Villa, a múzeum belső terei és az ott lévő kiállítások azonban csak később lesznek ismét megtekinthetők.

    A koronavírus-járvány miatt az Aquincumi Múzeum március 17-én ideiglenesen bezárt a látogatók előtt, minden meghirdetett program, múzeumpedagógiai foglalkozás, tárlatvezetés elmaradt, továbbá a kutatószolgálat és a könyvtár is szüneteltette szolgáltatásait. Az azóta eltelt időszakban a munkatársak nagy része is otthonról végezte munkáját – emlékeztetett az intézmény az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.
Mint a közlemény kiemeli, a járványügyi intézkedések új szakaszba léptek Budapesten is, így az enyhítések lehetőséget teremtettek arra, hogy a fővárosi szabadtéri múzeumok is megnyissák kapuikat.


Noha az Aquincumi Múzeum belső terei és az ottani kiállítások csak később tekinthetők meg, a régészeti park is számos érdekességet tartogat – hangsúlyozza az intézmény. A csaknem hat hektáron elterülő romváros Aquincum polgárvárosának negyedét mutatja be, a városközpont legjellemzőbb középületeivel és több tucat magánházzal.
A romkert különlegessége továbbá, hogy Rómától északra Budapest az egyetlen olyan európai főváros, amely római örökségét nagyobb összefüggő területen tudja látogatói elé tárni.
Mivel a járványügyi intézkedések egyelőre nem engedélyezik a tárlatvezetéseket és múzeumi foglalkozásokat, a múzeum már a kijárási korlátozások ideje alatt olyan virtuális tárlatvezetéseket készített, amelyek a régészeti park különböző részeit bemutatva szólnak az egykori városi életről.
Akár ezeket a videókat használva, most élőben is bejárhatóvá válik a terület, miközben az intézmény régészei mesélnek a látottakról.
A tárlatvezetések mellett virtuális kiállítás is nyílt Zseniális találmányok – innovatív ötletek. Epizódok az ókori technika történetéből címmel. Ahogy lehetőség nyílik rá, a kiállítás élőben is megtekinthető lesz.
Szombaton, az újranyitás napján az Aquincumi Múzeum igazgatója, Láng Orsolya és egy római katona fogadja az első látogatókat, akik ajándékcsomagot, valamint egyedi, kézzel készített szájmaszkokat kapnak.
Az Aquincumi Múzeum Régészeti Parkja mellett kinyit továbbá a Fürdő Múzeum és a Hercules Villa is, ezek a kiállítóterek ingyenesen látogathatók.

 

Forrás: MTI

Fotó: facebook.com/pg/Aquincum.Museumcool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com