A szokatlanul gyakori magas légnyomás hozzájárult Grönland jelentős jégveszteségéhez

A szokatlanul gyakori magas légnyomás hozzájárult Grönland tavalyi jelentős mértékű jégveszteségéhez egy új kutatás szerint.

    Grönland jégtakarója 600 milliárd tonnányi jeget veszített 2019-ben, ami a tengerszint két milliméteres emelkedésével járt.
A nagy tömegű jégveszteség egyik okaként a Grönland felett 2019 nyarán tapasztalt szokatlanul gyakori magas nyomású légköri képződményeket határozta meg a The Cryosphere című szaklapban megjelent tanulmányában Marco Tedesco, a New York-i Columbia Egyetem és Xavier Fettweiss, a belgiumi Lüttichi Egyetem kutatója.
Bár valamivel kevesebb jég olvadt el, mint a 2012-es rekordévben, mindössze 50 milliárd tonnával növekedett a jég a hóesésnek köszönhetően. Az 1981 és 2010 közötti időszakban évente átlagosan 375 milliárd tonnával növelte a jeget a havazás, ami általában ellensúlyozni tudta a gleccserek olvadását és borjadzását. Tavaly azonban még a 2012-es évhez képest is nagyobb hátrányba került a jég a műholdas adatok alapján készült tanulmány szerint.

 

 

Forrás: MTI

Fotó: pexels.comcool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com