Szinte teljesen nikotinmentes dohányt termesztettek géntechnikai beavatkozással

Szinte teljesen nikotinmentes dohányt termesztettek géntechnikai beavatkozással német kutatók.

    A Virginia Smoking Tobacco nevű növényben az eredeti mennyiség négyszázadára csökkentették a nikotin koncentrációját, így grammonként 16 milligramm helyett már csak 0,04 milligramm nikotint tartalmaz – olvasható a Dortmundi Műszaki Egyetem közleményében.
“A világon még senkinek nem sikerült a nikotinértéket ennyire csökkentenie” – mondta Felix Stehle, a kutatásról a Plant Biotechnology Journal című szaklapban megjelent tanulmány szerzője.
A dohánynövény nemcsak a cigaretták alapanyagát biztosítja, de az alapkutatások egy széles körben elterjedt modellorganizmusa is.
Az érintett növénynél úgynevezett génollót használtak, a folyamat során hat olyan génjét átvágták, amelyek a nikotintermelésért felelnek. A növény helyreállította ezeket a géneket, de hibásan, ezáltal leállt a nikotin termelése. Az eljárás Stehle szerint gyakorlatilag bármely dohányfajánál lehetséges.
A nikotin a cigaretták függőséget okozó alapanyaga. Emellett mintegy 4800 kémiai anyag található a cigarettafüstben, amelyek közül 70 rákkeltő, vagy vélhetően rákkeltő.

 

 

 

 

Forrás: MTI

Fotó: pexels.com

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com