Bodzaszörp házilag
Hozzávalók:
50 dkg cukor
10-12 db szép húsos bodzavirág
1 citrom
1 mk. citromsav
2 ek. ecet
Elkészítés
1. Fazékban 4 liter vizet forralunk a cukorral, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Közben a lehetőleg frissen szedett bodzavirágokat jól leöblítjük. Ötliteres befőttes üvegbe beletesszük a bodzavirágokat, a felkarikázott citromot, a citromsavat és az ecetet. Felöntjük a kihűlt citromos vízzel, jól összekeverjük, lefedjük az üveget.
2. Hűvös helyen 3 napig állni hagyjuk, közben naponta egyszer jól átkeverjük. Ezután leszűrjük, csavaros üvegekben töltjük, hűvös helyen tároljuk. A felnyitottat pedig a hűtőbe tesszük.
Bodzaital – hígítás nélkül fogyasztható!
Hozzávalók
12 fej bodzavirág
5 ek. cukor
3 citrom
Elkészítés
1. A bodzavirágokat alaposan leöblítjük, majd felöntjük 4 liter vízzel. Belekeverjük a cukrot, majd belefacsarjuk 2 citromnak a levét. A maradék citromot alaposan megmossuk, leszárítjuk, majd felkarikázzuk és az italhoz adjuk.
2. Az italt egy napon keresztül állni hagyjuk, majd azonnal fogyasztjuk. Nem kell hígítani, viszont 1-2 napon belül igyuk meg, ugyanis nincs benne tartósító. Addig tegyük hűtőbe.