2616. Mákos vajas gőzgombóc
+ 4 db extra gombóc más-más töltelékkel
(keretes rész) – FÁZIS
Hozzávalók:
1+5+1 dl tej, 50 dkg liszt + a deszka lisztezéséhez, 20 g élesztő, 5 evőkanál kristálycukor, 1 csomag vanília pudingpor, 130 g vaj, 1 tojás
Só, 4 púpos evőkanál szilvalekvár, 50 g őrölt mák,2 evőkanál porcukor
Elkészítési idő: 115 perc
5 személyre 410 Kcal
A lisztet egy tálba tesszük és közepébe lyukat alakítunk ki. Beleöntjük az élesztőt, 1 evőkanál cukrot és 1 dl langyos tejet és alaposan elkeverjól, majd 15 percig meleg helyen pihentetjük.
6 evőkanál tejet elkeverünk a vanília pudingporral és 3 evőkanál cukorral. A maradék tejet felforraljuk és hozzáöntjük a keveréket. Újraforrástól számítva 1 perc alatt készre főzzük, majd hagyjuk kihűlni. Időközönként megkeverjük.
50 g vajat felolvasztunk és elkeverjük 1 dl tejjel. Elővesszük a tésztánkat, hozzáöntjük a vajas keveréket, 1 tojást, 1 evőkanál cukrot és fél teáskanál sót. Alaposan összegyúrjuk és ismételten meleg helyen pihentetjük kb. 30 percig.
Ezt követően a tésztát kevés liszttel ismét összegyúrjuk és egy hengert formázunk belőle. 5 egyenlő részre vágjuk, és a darabokat egyenként kigömbölyítjük. 5 perc pihentetés után egyesével kézzel kilapítjuk, közepébe 1-1 púpozott evőkanál keményre főzött szilvalekvárt teszünk és becsomagoljuk a tölteléket, alaposan összecsipkedjük az alját, hogy ne tudjon kinyílni, végül kicsit még gömbölyítjük őket. (Nagyon lényeges, hogy a kész gombócok közepén legyen a lekvár, mert ha valahol elvékonyodik a tészta, könnyen esztétikai hibás lesz a gombóc!)
Lisztezett tálcára tesszük és egy konyharuhával lefedve 15 percig pihentetjük. Egy nagy lábasba teszünk egy tortaformát fejjel lefelé, tegyünk rá egy sütőpapírt. Ez alá vizet töltünk úgy, ha az ne érje el a tortaformát.
Az előkészített, vízzel töltött lábast tűzhelyre tesszük. Mikor az aljában forr a víz, beleteszünk egy-két, vagy több gombócot, a lábas méretétől függően. Lefedjük, és 20 percen át nagy lángon készre gőzöljük a gombócokat. Közben ne emeljük fel a fedőt, mert azonnal összeesik a tészta.
80 g vajat felmelegítünk, hozzáadjuk a mákot és kb. 1 percig pirítjuk. A kész gombócokra öntjük.
Tálalásnál porcukorral megszórjuk a gombócokat és vaníliaszószt kínálunk mellé.
Extra töltelékkel: szárított paradicsom+piros pesto; aszalt szilva+mandula; alma+csirkemellsonka+petrezselyem; sajt+újhagyma
Recept: Kiss Barnabás. Fotó: Tamási Gábor