Szerdai édes főétel: Gőzgombóc mákkal

A karantén ideje alatt segítünk minden nap egy könnyen elkészíthető recepttel azoknak, akik már kifogytak az ötletekből.

Hozzávalók 4 személyre:

25 dkg liszt

2 dkg élesztő

1 ek. cukor

1 dl meleg tej

1 tojás

fél mk. reszelt citromhéj

4 ek. szilvalekvár

4 dkg vaj

5 dkg darált mák

2 ek. porcukor

vaníliaöntet

Elkészítés:

1. A liszt közepébe mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, a cukrot, és ráöntjük a meleg tej felét. Letakarva, meleg helyen kb. 15 percig pihentetjük.

2. A tojást a maradék tejjel, a citromhéjjal és egy csipet sóval simára keverjük. A lisztre öntjük, és a kézi robotgép dagasztóspiráljával alaposan összedolgozzuk. Ha szükséges, még langyos tejet adunk hozzá. Letakarva, meleg helyen kb. 20 percig kelesztjük.

3. A tésztát négy egyenlő részre osztjuk, ellapítjuk. Mindegyik közepére 1-1 evőkanál szilvalekvárt teszünk, és gombóccá formázzuk. A gombócokat még kb. 20 percig kelesztjük.

4. Széles fazékba párolóbetétet teszünk, és vizet forralunk. A betétre tesszük a gombócokat, és a gőzben készre pároljuk. Akkor jó, ha egy tűt a tésztába szúrva nem ragad rá tészta.

5. A vajat serpenyőben felolvasztjuk, a mákot összekeverjük a porcukorral. A gombócokat mély tányérba tesszük, megöntözzük a vajjal, és megszórjuk mákkal. Vaníliaöntet is illik hozzá!

Munka: kb. 1 óra

Fogyasztható: kb. 2 óra múlva

1 darab: 265 kcal

További gyors, könnyen elkészíthető recepteket a https://www.recepttar.hu/ oldalon találsz!

Forrás, fotó: RAS/Recepttár



cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com