A karantén ideje alatt segítünk minden nap egy könnyen elkészíthető recepttel azoknak, akik már kifogytak az ötletekből.
Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg liszt
2 dkg élesztő
1 ek. cukor
1 dl meleg tej
1 tojás
fél mk. reszelt citromhéj
4 ek. szilvalekvár
4 dkg vaj
5 dkg darált mák
2 ek. porcukor
vaníliaöntet
Elkészítés:
1. A liszt közepébe mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, a cukrot, és ráöntjük a meleg tej felét. Letakarva, meleg helyen kb. 15 percig pihentetjük.
2. A tojást a maradék tejjel, a citromhéjjal és egy csipet sóval simára keverjük. A lisztre öntjük, és a kézi robotgép dagasztóspiráljával alaposan összedolgozzuk. Ha szükséges, még langyos tejet adunk hozzá. Letakarva, meleg helyen kb. 20 percig kelesztjük.
3. A tésztát négy egyenlő részre osztjuk, ellapítjuk. Mindegyik közepére 1-1 evőkanál szilvalekvárt teszünk, és gombóccá formázzuk. A gombócokat még kb. 20 percig kelesztjük.
4. Széles fazékba párolóbetétet teszünk, és vizet forralunk. A betétre tesszük a gombócokat, és a gőzben készre pároljuk. Akkor jó, ha egy tűt a tésztába szúrva nem ragad rá tészta.
5. A vajat serpenyőben felolvasztjuk, a mákot összekeverjük a porcukorral. A gombócokat mély tányérba tesszük, megöntözzük a vajjal, és megszórjuk mákkal. Vaníliaöntet is illik hozzá!
Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 darab: 265 kcal
További gyors, könnyen elkészíthető recepteket a https://www.recepttar.hu/ oldalon találsz!
Forrás, fotó: RAS/Recepttár