A WHO szakértői csoportot állít fel a genetikai kutatások világos szabályrendszerének kidolgozására

A Kínában génszerkesztéssel született ikergyermekek ügyével kapcsolatban felmerült súlyos etikai és biztonsági kérdések miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői csoportot állít fel a genetikai kutatások világos szabályozására.

A kínai kormány a múlt héten elrendelte az emberi génszerkesztéssel végzett kutatások leállítását, miután egy kínai tudós bejelentette, hogy közreműködésével olyan ikergyermekek születtek, akiknek genetikai állományába génszerkesztéssel avatkozott be.

“A génszerkesztésnek nem szándékos következményei lehetnek, ismeretlen vizekre jutottunk, és ezt komolyan kell venni” – fogalmazott Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO igazgatója. Hozzáfűzte: a szervezet szakértői csoportot hoz létre, és a tagországokkal együttműködve a kérdés minden aspektusát – az etikai, biztonsági és társadalmi kérdéseket is – alaposan megvizsgálják.

A tudományos közösség világszerte elítélte Ho Csian-kuj kínai tudós génszerkesztési kísérletét Tedros hangsúlyozta, hogy “emberi lényekről van szó, és teljes bizonyosság kell arról, hogy a génszerkesztés nem okozhat károsodást későbbi életükben”.

A WHO igazgatója leszögezte, nagyon körültekintően járnak el, a felállított munkacsoport teljes nyitottsággal és áttekinthetőséggel végzi el munkáját.

Forrás: MTI.hu
Fotó: pexels.com

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com