Svédország egy teljes dandárt küld Finnországba segítségül háború esetén

Svédország egy teljes dandárt küld Finnországba segítségül háború esetén – egyebek közt ez áll abban a védelmi tervezetben, amelyet kedden tett közzé Svédország.

A döntés kissé meglepte Finnország stockholmi katonai attaséját, Raimo Peltonent, mivel a két ország között ugyan fejlődik a katonai együttműködés, ám nincs érvényben kölcsönös segítségnyújtási szerződés.

A svéd tervezet készítői megjegyzik, hogy Svédországnak stratégiai fontosságú Finnország önvédelmi képessége. Svédországban hagyományosan az összes politikai párt részvételével születik a honvédelmi tervezet, függetlenül attól, hogy éppen milyen pártok kormányoznak.

A svéd hadsereg jelenleg 60 ezer fős, és Stockholm azt tervezi, hogy háború esetére 90 ezresre bővíti. Finnország csaknem 300 ezer katonát képes mozgósítani szükség esetén, mivel fenntartotta a kötelező katonai szolgálat rendszerét a második világháború után is. Svédország felhagyott ezzel, és inkább hivatásos hadseregre támaszkodik, bár az utóbbi időben bizonyos mértékben kezd visszatérni a sorkatonai szolgálathoz is.

Forrás: MTI.hu
Fotó: pexels.com

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com