SIPRI: Ausztrália lett a világ második legnagyobb fegyverimportőre

Ausztrália lett a világ második legnagyobb fegyverimportőre Szaúd-Arábia mögött – áll a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) jelentésében.

    A SIPRI elemzése szerint Ausztrália a 2017-es negyedik helyéről jött fel a másodikra 2018-ban.
Ausztrália az elmúlt években  növelte a harci repülőgépek és hajók importját a térségben észlelt fenyegetés közepette.
A fegyverimport listáját továbbra is Szaúd-Arábia vezeti, miközben Kína a 2017-ben elfoglalt hatodik helyről a harmadikra mászott fel 2018-ra. Szomszédja, India a második helyről a negyedikre esett vissza.
A dpa német hírügynökség megjegyzése szerint eközben  veszített erejéből az ausztrál kormány  arra irányuló szándéka, hogy az ország 2027-re a tíz legnagyobb fegyverexportőr között legyen, mivel a fegyverexport tekintetében a 2017-es 18. helyéről a 25. helyre csúszott vissza tavaly.
“Az ausztrál kormány 200 milliárd dollárt fektet be a védelmi képesség rekord szintű kiépítésébe” – fogalmazott a dpa-nak egy ausztrál védelmi szóvivő egy közleményben. “E csúcskategóriás képességek biztosítása magában foglalja felszerelések és szolgáltatások beszerzését olyan közeli partnerektől, mint az Egyesült Államok, valamint az együttműködést azokkal a vállalatokkal, amelyek fejlesztik Ausztrália ipari képességét” – tette hozzá.
A német hírügynökség megjegyzi, hogy Melissa Price ausztráliai védelmi ipari miniszter a héten az Egyesült Államokba látogat, hogy a helyi fegyveripart népszerűsítse, és több munkahelyet biztosítson az F-35 Joint Strike Fighter nevű programban.
A fegyverexportpiacot továbbra is az Egyesült Államok, Oroszország, Franciaország és Németország uralja, miközben Spanyolország a 2017-es kilencedik helyezéséről az ötödikre ugrott fel 2108-ban.

 

 

 

 

Forrás: MTI

Fotó: pexels.comcool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com