Rövidpályás gyorskorcsolya Eb – Magyar továbbjutásokkal kezdődött a verseny

A női 1500 méter negyeddöntőjével kezdődött el a debreceni Főnix Csarnokban zajló rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság, amelyen mindhárom magyar versenyző továbbjutott.

    Elsőként a táv 2018-as Eb-bronzérmesét, Bácskai Sára Lucát szólították jégre, aki féltávig a mezőny végén korcsolyázott, majd ritmust váltva a második helyig tört előre az orosz Jekatyerina Jefremenkova mögé. Ezt a pozícióját nagyon taktikusan versenyezve végig biztosan őrizte az agresszíven korcsolyázó szlovák Petra Rusnakovával szemben, aki felesleges igyekezetében pórul is járt, mert az utolsó kanyarból kikorcsolyázva elesett a még éppen továbbjutó, harmadik helyen, így kiesett.

A másik két magyar, Jászapáti Petra és Lockett Deanna együtt szerepelt egy hatosban. Össze is dolgoztak, az élen korcsolyázó Jászapáti szépen beengedte maga elé ausztrál születésű csapattársát, amikor az féltávnál mindenkit körbekorcsolyázva előretört. Végül az 500 méter lengyel világkupagyőztese, Natalia Maliszewska megelőzte Jászapátit, de riválisaikat leszakítva mindhárman biztosan léptek az elődöntőbe.

“Jó volt már túlesni a tűzkeresztségen. Kifejezetten jó erőben érzem magam. A taktikánk is bevált a futamban” – mondta Jászapáti Petra, aki dicsérte a jeget is. Szerinte most a legjobb, igaz, így nagyon hideg van a csarnokban, mert az eddig túl puha jeget tovább hűtötték.

A szám egyetlen meglepetéseként kiesett az 500 méter holland világbajnoka, Lara van Ruijven, aki elesett a futamában.
A sprinttávon már nem sikerült tartani a százszázalékos mérleget, ugyanis Bácskai kiesett, de Lockett és Jászapáti ezen a távon is sikerrel zárt.

Bácskai amúgy is rendkívül nehéz futamba került 500 méteren, mert Maliszewska révén ott volt az ellenfelei között a címvédő, ráadásul nagyon beragadt a rajtnál: hiába indulhatott a legjobb, egyes pozícióból, az első kanyar után már csak negyedikként korcsolyázott, utána pedig esélye sem volt előre lépni, így búcsúzott ebben a számban. Lockettnek sem sikerült a rajtja, ő a kettes pozícióból harmadiknak csúszott vissza, ráadásul később megelőzte őt a francia Tifany Huot Marchand, akitől a célegyenesben tudta visszavenni a harmadik helyet. Így drukkolnia kellett a hátralévő futamokban, mert a nyolcból csak négy harmadik léphetett tovább az időeredmények alapján. Végül kiderült: folytathatja a küzdelmet. A 21 éves Jászapáti viszont, akinek vk-győzelme is van ezen a távon, megerőltetés nélkül vette a selejtező jelentette akadályt. Az egyes pozícióból indulva rajt-cél győzelmet aratott.

Pénteken a délutáni programban előbb az 1000 méter selejtezőit, majd zárásként a váltók negyeddöntőit rendezik.

 

 

Forrás, fotó: MTI

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com