A repülő mókusok új faját azonosították kínai tudósok

A repülő mókusok nemébe tartózó új fajt azonosítottak kínai tudósok.

    A Biswamoyopterus elnevezésű nem a legtitokzatosabb és a legritkább a repülő mókusok között. Korábban úgy vélték, két faj tartozik bele Dél-Ázsiában, az Indiában élő Namdapha és a laoszi óriás repülő mókus, a Laotian.
Mindkét fajból egyetlen egyedet ismer a tudomány, az elsőt 1981-ben, a másodikat 2013-ban fedezték fel – olvasható a ZooKeys állattani szaklapban közzétett tanulmányban, amelyet a Kínai Tudományos Akadémia Kunming Állattani Intézetének tudósai készítettek.
Az új faj egy példányát a Jünnan tartománybeli Kaolikung hegyen gyűjtötték. Eredetileg úgy gondolták, hogy a súlyosan veszélyeztetett Namdaphák közé tartozik, amelyet a Global Wildlife Conservation állatvédő szervezet a 25 “legkeresettebb” faj közé sorol.
Azonban a mókusnak olyan tulajdonságai voltak, amelyek eltértek a repülő mókusok korábban azonosított fajaitól: más volt a színe, a koponyája és a fogai anatómiája – írták a kutatók.
Ezután expedíciót szerveztek és begyűjtöttek egy újabb példányt. Végül a titokzatos nem egy harmadik egyedét is megtalálták.
Az új fajt, amelyet Kaolikung hegyi repülő mókusnak neveztek, a két ismert faj élőhelye között 1250 kilométeren elterülő vidéken találták meg, ami arra utal, hogy a nem elterjedtebb, mint korábban vélték – írta közleményében Li Csüan, a tanulmány vezető szerzője.
A repülő mókusok mellső és hátsó lába között különleges hártya feszül, ennek segítségével siklanak a levegőben egyik fáról a másikra.
Lábuk finom mozdulataival kormányoznak, a farkukkal fékeznek, amikor a céljukat elérik – írta róluk az amerikai országos vadvédelmi szövetség (National Wildlife Federation).

 

 

Forrás: MTI

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com