A tradicionális karácsonyi vacsora elengedhetetlen alapanyagai a halfélék, melyek nélkül talán nem is lenne teljes az ünnepi vacsoraasztal. Andrejszky Zoltán pár különleges halétel receptjét mutatja be, mellyel akár könnyedén fel is lehet dobni az ünnepet.
Hozzávalók /4 főre
– pisztráng 2 db
– aszalt szilva 25 dkg
– tisztított főtt gesztenye 25 dkg
– szeletelt mandula 25 dkg
– olíva olaj extra szűz 10 dkg
– só
– körte 4 db
– bacon 10 dkg
– vörös bor 2 dl
– fahéj
Elkészítése:
A halat sózzuk, kicsit állni hagyjuk, a hasüregbe töltünk az aszalt szilvából és a gesztenyéből, ezt követően zsírpapírral bélelt sütőben 170 fokon ropogósra sütjük, és közben elkészítjük a különleges ragut és körtés köretet.
A bacont lassú tűzön kipirítjuk, leszűrjük és zsírjában megfuttatjuk az aszalt szilvát és a gesztenyét és kevés petrezselyem zöldjével meghintve 0,5 dl borral ragu állagra összeforraljuk.
Mandulát olíván lepirítjuk, enyhén sózzuk. A körtét tisztítjuk és megformázzuk, fahéjas, szegfűszeges borban felfőzzük félpuhára.
A tálalásnál a bacont a halra helyezzük, és pirított mandulával meghintjük. A különleges ragut és köretet mellé helyezzük.
Recept: Andrejszky Zoltánnak