Pert indítottak ecuadori őslakos közösségek egy olajszennyezés miatt

Pert indítottak az Amazonas őserdő területén élő ecuadori őslakos közösségek egy olajszennyezés miatt a Petroecuador állami olajkonszern és a hatóságok ellen – közölte Marcia Andi, az egyik érintett település, Mushuk Llacta elöljárója kedden.

    Egy földcsuszamlás április 7-én megrongált három olajvezetéket. Hivatalos közlés szerint 15 ezer hordónyi olaj ömlött ki egyebek közt az Amazonas Napo nevű mellékfolyójába. A Peru határában található térség különböző etnikai csoportokhoz tartozó, mintegy 27 ezer őslakosa érintett – mondta María Espinosa, az Amazon Frontlines jogvédő szervezet ügyvéde.

“A partokon élő családok nem jutnak élelemhez, nem tudják honnan szerezhetnek ivóvizet és vizet a mosáshoz” – ismertette a helyiek nehézségeit Marcia Andi. Az ecuadori vezetéstől azonnali intézkedéseket követelt az olajkatasztrófa sújtotta lakosság ellátására élelmiszerrel, ivóvízzel, illetve orvosi segítséggel, mivel az olajcégek által eddig nyújtott támogatás – mint fogalmazott – nem kielégítő.

A Petroecuadort egyebek mellett azzal vádolják, hogy csak késve figyelmeztetett a kiömlött olaj miatti környezeti károkra. Kártérítésként pedig csaknem 500 ezer liter ivóvizet osztott ki hordókban a rászorulóknak. A konszern tájékoztatása szerint az olajvezetékeket időközben megjavították.

 

 

Forrás: MTI

Fotó: pexels.comcool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com