1460. Paradicsomos rizottó pirított csirkecsíkokkal
Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg kerek szemű rizottó rizs
3 dkg vaj
szárnyas húsleves (lehet kockából is)
só, frissen őrölt bors
2 nagyobb paradicsom
1 szál rozmaring
3 szál bazsalikom
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál reszelt parmezán
A pirított csirkecsíkokhoz:
50 dkg csirkemell filé
só, frissen őrölt bors
3 gerezd fokhagyma
0,5 dl olívaolaj
Előkészítés:
A megmosott paradicsomokat éles késsel kicsi kockákra vágjuk. A rozmaringot, bazsalikomot, fokhagymát felaprítjuk. A csirkemellet éles késsel vékony csíkokra vágjuk, majd sóval, borssal, a zúzott fokhagymával ízesítjük, és az olívaolajjal összekeverjük.
Elkészítés:
1. A rizst a forró vajra szórjuk, megfuttatjuk, felöntjük egyszeres mennyiségű forró húslevessel. Lassú tűzön főzzük többször megkeverve, és ha felvette a levét, többször kevés húslevessel pótoljuk.
2. Amikor háromnegyed puha a rizs, hozzáadjuk az előkészített paradicsomot, zöldfűszereket, a reszelt parmezánt és készre főzzük, hogy a rizs kicsit roppanós legyen, és jó szaftos maradjon.
3. A fűszeres csirkecsíkokat forró serpenyőben, saját pácoló olajával magas tűzön pirosra sütjük.
4. Tálaláskor a szaftos rizottót tányérokba szedjük, és rátesszük a pirított csirkecsíkokat. Forrón kínáljuk.
Munka: kb. 40 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra 30 perc múlva
Tipp:
A rizottót eredetileg arborio rizsből készítik, de ez eléggé drága és nehezebben beszerezhető. Használhatunk helyette más típusú kerek szemű rizst, aminek szintén magas a keményítőtartalma.
Recept: Liptai Zoltán. Fotó: Balogh Tamás