Ősi sziklafestményeket veszélyzetetnek az amazóniai tüzek

A brazíliai Monte Alegre park ősi sziklafestményeit veszélyeztetik az Amazonas térségében tomboló erdőtüzek.

    Pará szövetségi állam környezetvédelmi intézetének közlése szerint szombaton újabb tüzek keletkeztek az Amazonas folyó mentén elterülő államban, a Monte Alegre Park közelében.
A parkban számos híres régészeti lelőhely és barlang található, köztük a kőkorszaki Serra Lua, amelyet veszélyeztetnek az új erődtüzek.
A Serra Lua kőszikláin található 11 ezer éves festményeket arról tanúskodnak, hogy az ember már a kőkorszakban is lakta az Amazonas alsó folyásának vidékét, A nagyméretű sárga és vörös színű figurák és körök a hegy szikláin mintegy 200 méter hosszan húzódnak, a hegy lábától is jól láthatók.
Idén rendkívüli mértékben megnövekedett az amazóniai esőerdőkben pusztító tüzek száma. Műholdas felvételek szerint Brazília-szerte 85 százalékkal nőtt a tűzesetek száma az előző évhez képest, főként az Amazonas-medencében. A növekvő erdőirtás és a súlyos erdőtüzek jelentős kárt okoznak a világ legnagyobb esőerdejében.
A Nemzeti Űrkutatási Intézet legújabb adatai szerint augusztushoz képest 35,5 százalékkal csökkentek az erdőtüzek, szeptemberben 19 ezer 925 tűzesetet jegyeztek fel.

Forrás: MTI

Fotó: pexels.comcool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com