Országszerte tüntetnek Brazíliában az oktatást sújtó megszorító intézkedések ellen

Több száz egyetem és középiskola tanárai és diákjai  tüntettek szerdán az “oktatás védelmében”, miután Jair Bolsonaro elnök kormánya jelentős csökkentéseket jelentett be a szövetségi egyetemek költségvetésében.

    Médiaértesülések szerint a 27 brazíliai állam közül 17-ben és több nagyvárosban, így Sao Paulóban, Brazíliavárosban, Rio de Janeiróban és Belo Horizontéban a reggeli órákban kezdődött megmozdulás keretében szünetelnek az órák az érintett intézményekben.
Abraham Weintraub, az új technokrata oktatási miniszter a minap jelentette be, hogy 30 százalékkal megkurtítják a szövetségi egyetemeknek nyújtott támogatásokat, ami nagy felháborodást váltott ki az amúgy is forráshiányosnak tartott ágazatban.
Az egyetemi rektorok rámutattak, hogy a költségvetési megszorítások veszélybe sodorják az egyetemek működését. A mester- és doktorképzési ösztöndíjak brutális leállítása pedig a múlt héten olajat öntött a tűzre.
A brazil Diákok Nemzeti Szövetsége, a legnagyobb diákszakszervezet bejelentette, hogy minden államban tiltakozni fognak az oktatási költségek 30 százalékos lefaragása ellen. A mozgalom elérte a magánintézményeket is, a Rio de Janeiró-i Pápai Egyetem a múlt héten döntött amellett, hogy “felfüggeszti a tevékenységét”, és részt vesz az oktatók és diákok tüntetésein.
Arthur Caser, a Rio de Janeiró-i Pedro II egyetem történelemprofesszora az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy a neves intézménynél 36 százalékos támogatáscsökkentés 13 ezer diákot érint, és kétségét fejezte ki, hogy az egyetem az év végén még működőképes lesz egyáltalán. Mint mondta, a kormány “az elfojtás és az elhallgattatás logikáját” követi. “Olyan oktatást segít elő, amelyben az állampolgárok szófogadóak, nem bírálnak és passzívak.”
Adison Filho, a Rio de Janeiró-i Szövetségi Egyetem 25 éves geológus doktorandus hallgatója elmondta, hogy az ösztöndíj nélkül, amely amúgy sem volt túl magas – havi 1500 reál, mintegy 109 ezer forint), és amely az utazást, a lakást és a kongresszusokon való részvételt fedezte – “most semmit sem csinálhat”.
Leandro Téofiló Junior, a Sao Pauló-i Szövetségi ABC Egyetem 23 éves biológia kutatója, aki korábban 800 reál ösztöndíjat kapott, elmondta, hogy az intézkedés miatt veszélybe került a kutatása, amelyet a mellrák immunterápiás kezeléséről folytat.
“Az állami egyetemek költségvetésének megkurtításával elveszítjük minden területen – nem csak a természettudományok terén, de az egészségügy, a gyógyszertan és a humán tudományok területén is a kutatási lehetőségeinket” – panaszolta a kutató.

 

 

Forrás: MTI

 

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com