Örökségvédők megakadályoznák Leonardo da Vinci Vitruvius-tanulmányának kölcsönadását Párizsnak

Olasz örökségvédők meg akarják akadályozni, hogy kölcsönadják egy párizsi kiállításra Leonardo da Vinci (1452-1519) leghíresebb rajzát, a Velencében őrzött Vitruvius-tanulmányt, mert az szerintük túlságosan törékeny ahhoz, hogy külföldre szállítsák.

    Az Italia Nostra örökségvédelmi civil szervezet hétfőn egy velencei bírósághoz fordult az ügyben, kérve, hogy az késedelem nélkül állítsa le a kölcsönadásról létrejött szerződés végrehajtását, a körülbelül 530 éves dokumentum elszállítását Olaszországból.
A Vitruvius-tanulmányt az itáliai polihisztor halálának 500. évfordulója alkalmából rendezett kiállításon mutatnák be a párizsi Louvre-ban. Cserébe Olaszország Louvre-ban kiállított Raffaello-műveket kapna kölcsön, amelyeket 2020 márciusától mutatnának be Rómában.
Leonardo híres tanulmányát csak kivételes alkalmakkor mutatják be a nagyközönségnek, mert védeni kell a természetes fénytől és gondosan ellenőrzött mikroklímán kell tartani.
Az örökségvédők arra hivatkoznak, hogy Olaszországban törvény tiltja az állami múzeumok vagy galériák állandó gyűjteményében lévő legjelentősebb darabok külföldre vitelét. Ugyancsak törvény tiltja olyan műalkotások kivitelét, amelyek esetében fennáll a veszély, hogy megsérülnek szállítás közben vagy akkor, ha nem megfelelő körülmények között mutatják be azokat.
Az Italia Nostra közlése szerint a beadványt október 24-én vitatják meg a velencei bírák, pont azon a napon, amikor a párizsi Louvre-ban megnyílik a Leonardo-kiállítás.
A csereügyletet hosszan tartó vita előzte meg Franciaország és Olaszország között. Az Olaszországot augusztusig irányító kormány elutasította ugyanis a korábbi kormány egyezségét, amely szerint az évforduló alkalmából engedélyezik fontos da Vinci-művek kölcsönadását Franciaországnak. Az új kormány végül békülékenyebb hangnemet ütött meg Franciaországgal.
A tanulmányt őrző velencei Galleria dell’ Accademia igazgatója beleegyezését adta a mű külföldre szállításához.

Forrás: MTI

Fotó: Wikipedia

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com