Notre-Dame – Programot indított kőfaragók, ácsok és burkolók képzésére a munkaügyi miniszter

Programot indítanak kőfaragók, ácsok és burkolók képzésére a hétfőn leégett párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépítéséhez – jelentette be Muriel Pénicaux francia munkaügyi, Jean-Michel Blanquer közoktatási és Franck Riester kulturális miniszter hat szakmai szervezet tanácskozásán.

    A Le Monde és a Le Figaro című francia napilap az internetes oldalán csütörtökön ismertette a kezdeményezést. Eszerint a Chantiers de France (Franciaországi műhelyek) program várhatóan több ezer fiatalt érint.

Emmanuel Macron államfő kedden ígéretet tett, hogy öt év alatt újjáépítik a székesegyházat. A tűz az épület tetőzetén, a tatarozáshoz emelt állványzatnál ütött ki, a lángok elemésztették a tetőszerkezetet, leomlott a huszártorony.

Jean-Claude Bellanger, az iparművészek elitjének tartott Compagnons du devoir (Társak a kötelességben) szakmai szervezet főtitkára szerint 550 új szakemberre lesz szükség: 200 burkolóra, 150 ácsra, 100 kőművesre és 100 kőfaragóra.

Az inasok képzését a tervek szerint szeptemberben indítják, addig ki kell dolgozni a terveket, az építés menetrendjét, ki kell választani az anyagokat. A képzési keretek biztosították, az őszi tanévtől már fogadhatják a fiatalokat – mondta a munkaügyi miniszter.

Forrás: MTI

Fotó: pexels.com

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com