Nobel-díj – Több mint 300 embert, illetve szervezetet jelöltek a békedíjra idén

Összesen 304 jelölt, köztük 219 ember és 85 szervezet esélyes az idei Nobel-békedíjra – közölte a kitüntetést odaítélő norvég bizottság kedden.

    A jelöléseket január 31-ig kellett leadni. A jelöltek számát tekintve rekord évnek számított 2016, amikor 376 jelölés volt, az idei év a negyedik ebben a rangsorban.

A jelöltek kilétét a hagyományokhoz híven nem hozzák nyilvánosságra: a szabályzat szerint a névsort csak ötven év multán lehet közzétenni.

A bizottság egyébként is azt ajánlja mindenkinek, hogy ne hozza nyilvánosságra jelöltje nevét. Ez az ajánlás azonban nem kötelező hatályú, sok név megjelenik a sajtóban.

Értesülések szerint az idei év jelöltjei között van az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR), valamint a görög-macedón névvita lezárása miatt Zoran Zaev macedón miniszterelnök és görög hivatali partnere, Alekszisz Ciprasz.

A norvég ellenzéki Szocialista Balpárt több tagja is közölte, hogy az eddig már kétszer is díjazott UNHCR-t jelölték. “Kezelnünk kell a menekültáramlatot új konfliktusok kirobbantása nélkül” – jelentette ki Karin Andersen, az ellenzéki párt parlamenti képviselője a Dagbladet című oslói napilapnak.

A görög és macedón vezetőket európai parlamenti pártcsoportok jelölték.

Uided Bucsamaui, a 2015-ben Nobel-békedíjjal kitűntetett tunéziai Nemzeti Párbeszéd Kvartett tagja szintén úgy nyilatkozott, hogy Cipraszt és Zaevet jelölte.

A Nobel-békedíjra bárkit lehet jelölni, de azok köre, akik jelölhetnek, korlátozott. Ebbe a körbe tartoznak a kormánytagok, törvényhozások tagjai, egyetemi professzorok, békekutatók és a korábbi Nobel-békedíjasok.

A díjat odaítélő bizottság a norvég parlament, a Storting által kinevezett öt tagból áll, döntését kizárólagos felelősséggel hozza meg, de kikérheti szakértők véleményét. A díjjal kitüntetett nevét októberben hozzák nyilvánosságra.

A többi Nobel-díjtól eltérően a békedíjat nem Stockholmban, hanem Oslóban adják át, de mindegyiket december 10-én.

Tavaly a kitűntetést Denis Mukwege kongói sebész-nőgyógyász és Nadia Murad iraki kurd emberi jogi aktivista vehette át, akik “a nemi erőszak, mint háborús fegyver alkalmazása” elleni küzdelmükért kapták meg a díjat.

Forrás: MTI

Fotó: cultura.hu

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com