Nobel-díj – Távozott az irodalmi Nobel-díj bizottságának két külső tagja

Hétfőn távozott az irodalmi Nobel-díjat odaítélő svéd bizottság két külső tagja, egyikük azzal indokolta a lépést, hogy a botrányok sújtotta Svéd Akadémia reformjai túl lassan folynak.

    A 233 éves akadémia számos intézkedést kényszerült hozni, miután egy korábbi tagjuk férjét többen szexuális zaklatással vádolták, és kiderült róla, hogy többször is kiszivárogtatta az irodalmi Nobel-díjas nevét még a bejelentés előtt.
A botrány miatt 2018-ban egy évvel elhalasztották az irodalmi Nobel-díj odaítélését.
Az intézkedések egyike az volt, hogy külső tagokat adtak a bizottsághoz.
“Azért lépek ki a Nobel-bizottságból, mert nincs időm kivárni a megváltoztatására irányuló munka végét. Az akadémia és az én időperspektívám eltérő, egy év túlságosan hosszú idő az én életemből, viszont túl rövid az akadémia életében” – írta Kristoffer Leandoer irodalomkritikus a Svenska Dagbladet napilapban megjelent cikkében.
Leandoer hozzátette: döntésének nincs köze ahhoz, hogy Peter Handke osztrák írónak ítélték az idei Nobel-díjat, amiért az akadémia sok kritikát kapott Svédországban és külföldön is.
A Svéd Akadémia közleményében megerősítette, hogy Leandoer mellett Gun-Britt Sundstrom író, fordító is kilépett a testületből, amelyet hétfőig négy belső és öt külső tag alkotott.
A Dagens Nyheter című svéd napilapban megjelent nyilatkozatában Sundstrom arról írt, hogy Peter Handke kitüntetése úgy lett interpretálva, mintha az irodalom a politika felett állna, ő azonban nem osztja ezt a véleményt.
Handke éles támadások kereszttüzébe került, amikor ellenezte és élesen bírálta, hogy a NATO légicsapás-sorozatot indított Jugoszlávia ellen, hogy ezzel vessen véget Slobodan Milosevic elnök koszovói albánok elleni erőszakkampányának. Handke 2006-ban beszédet is mondott Milosevic temetésén, akit tragikus sorsú embernek nevezett. Az osztrák író azzal is felháborodást keltett, hogy nem tartotta népirtásnak a srebrenicai mészárlást.
Mats Malm, az akadémia szóvivője közleményében aláhúzta, hálásak azért a jelentős munkáért, amelyet Leandoer és Sundstrom végzett az év folyamán. Hozzátette, jelenleg azt vizsgálják, hogy miként kell átszervezni a bizottság munkáját a 2020-as irodalmi Nobel-díj odaítéléséhez.

Forrás: MTIcool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com