Nem sikerült megakadályoznia Mexikónak a párizsi műkincsárverést

Megtartották szerdán Párizsban a prekolumbiánus műkincsek árverését, amelynek törlését el akarta érni Mexikó a francia hatóságoktól, mondván az eladásra kínált 120 régiség közül 95 a mexikói kulturális örökségből származik. A 120 tétel 1,2 millió euróért kelt el.

    Mexikó franciaországi nagykövete, Juan Manuel Gómez-Robledo keddi párizsi sajtótájékoztatóján közölte, hogy az ügyészséghez fordultak a Millon aukciósház által szervezett árverés leállíttatása érdekében.

A mexikói kormány szerint az akár több tízezer eurót is érő műkincsek, köztük szobrok, maszkok és dísztárgyak Mexikó területéről, az olmék és maja kultúrából, a gyarmatosítás előtti időkből származnak.

Alexande Millon, az aukciósház elnöke visszautasította az állításokat, és szerdán hangoztatta, hogy a Manichak és Jean Aurance gyűjteményéből származó műkincsek minden jogi feltételnek megfelelnek, a tulajdonosok igazolni tudják eredetüket. A gyűjtemény első darabját 1963-ban egy párizsi galériában vásárolták.

“Mexikó számára az a probléma, hogy ez a gyűjtemény minden szempontból – a tételek eredete, a róla szóló publikációk és a kiállítások, ahol bemutatták – példamutató” – mondta Millon az árverés szerda esti kezdete előtt.

Az aukció legdrágább tétele egy vulkanikus kőzetből készült Csalcsiutlikvét ábrázoló kisméretű szobor volt, aki az aztékok hite szerint az édesvizek és a növények termékenységének istennője. Leütési ára meghaladta a becsült ár ötszörösét.

 

 

 

 

 

Forrás: MTI

Fotó: pexels.com

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com