A néggyel több munkanap magasabb gazdasági növekedést eredményezhet

 Az idén a tavalyinál néggyel több munkanap lesz, ami az elemzők szerint 0,2-0,3 százalékponttal emelheti a gazdasági növekedés ütemét – írja a pénteki Világgazdaság.

    A gazdasági napilap felidézi, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter a tavalyi bruttó hazai termék (GDP) közlése utáni sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy 2019-hez képest ebben az évben több munkanap lesz, amiben a szökőév miatti plusz egy napnak is van szerepe. Ennek köszönhetően a 2020-as gazdasági növekedés 0,3 százalékponttal lehet magasabb.

Matheika Zoltán, a Kopint-Tárki vezető kutatója a lapnap elmondta, az idei első negyedévben és az utolsóban lesz két-két munkanappal több a tavalyihoz képest. A szökőnap és a pluszmunkanapok önmagukban az adott negyedéves növekedést mozgatják meg. Az egész év szempontjából viszont a szökőnap hatása nem több kerekítési hibánál – tette hozzá. Szerinte a pluszmunkanapok idei hatása 0,20-0,25 százalékpontos lehet.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzőjének számításai szerint az első negyedében a plusz két munkanap hatására összesen 0,4-0,5 százalékponttal lehet nagyobb a bruttó hazai termék növekedése. Az idei október-decemberi időszak bővüléséhez 0,4 százalékpontot adhat a plusz két munkanap. Az elemző 4 százalékos nyers gazdasági növekedést prognosztizál, eszerint a munkanapok hatását is figyelembe véve 3,7-3,8 százalékkal bővülhet a GDP, azonban a koronavírus egyelőre beláthatatlan mértékű negatív hatással lehet a gazdaság teljesítményére.

 

 

 

Forrás: MTI

Fotó: pexels.com

 cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com