Napi recept: Levendulás eklerfánk

Hozzávalók 8 darabhoz:
A tésztához:
10 dkg vaj
1 ek. cukor
2 dl víz
6 ek. liszt
4 tojás

A krémhez:
4 tojássárgája
3 ek. keményítő
10 dkg cukor
2 dl tej
2 dl tejszín
1 tk. vaníliaaroma
1 tk. szárított levendula (konyhai felhasználásra való)
4 ek. vaj

A tetejére:
10 dkg étcskoládé
1 tk. szárított levendula

Elkészítés:
1. A tésztához a vajat és a cukrot edénybe tesszük, ráöntjük a vizet, kis lángon felforraljuk. Ha forr, egyszerre hozzáadjuk a lisztet, és addig kavarjuk, míg el nem válik az edénytől. Ha elválik az edénytől, levesszük a tűzről. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, de minden egyes tojással nagyon alaposan elkeverjük.
2. A sütőt 220 °C-ra előmelegítjük, vízzel telt tálkát teszünk bele, hogy gőz képződjön. A tepsibe sütőpapírt teszünk, habzsákba töltjük a tésztát, és egymástól pár centire kb. 10 cm hosszú csíkokat nyomunk belőle. Visszavesszük a hőt 180 °C-ra, és a fánkokat kb. 20 perc alatt megsütjük. Nagyon fontos, hogy az ajtót nem szabad kinyitni, mert a tészta összeesik. Ha kész, kitámasztjuk a sütőt, hogy kevés levegőt kapjon, úgy hűljön a tészta. Ha kihűlt, kettévágjuk a fánkokat.
3. A töltelékhez összekeverjük kézi habverővel a tojások sárgáját, a keményítőt és a cukrot.
Vastag falú forralóedényben összekeverjük a tejet, a tejszínt, a vaníliát, egy csipet sót és a levendulát – közepes lángon összeforraljuk. Folyamatosan kevergetjük, amíg a cukor felolvad. A tojásokhoz öntünk egy merőkanálnyi forró tejes tejszínt, elkeverjük. Még egy kanállal hozzáadunk, majd visszaöntjük a tejes tejszínhez az egészet. Közepes lángon, kevergetve sűrűre főzzük a krémet. A tűzről levéve hozzákeverjük a vajat, majd egy szűrőn átszűrjük kész krémet. Frissen tartó fóliával letakarjuk úgy, hogy azt a krém tetejére nyomkodjuk – így megelőzhetjük a krém bőrösödését. Hagyjuk kihűlni.
4. A tetejére a csokoládét felolvasztjuk, belemártjuk a felső tésztát, és rászórjuk a levendulát. Hagyjuk megszáradni. A kihűlt krémet habzsákból az alsó tésztákba nyomjuk, ráborítjuk a tetejét.

Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható. kb. 2 óra múlva
1 darab: 560 kcal

További gyors, könnyen elkészíthető recepteket a Recepttár.hu oldalon talál!

Fotó: RAS / Recepttár



cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com