Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg főtt füstölt hús (pl. csülök)
2 fej vöröshagyma
2 babérlevél
25 dkg zöldbab, fagyasztott
25 dkg nagy szemű fehérbab, konzerv
2 ek. felaprított petrezselyem
10 dkg liszt
1 tojás
Elkészítés:
1. A füstölt húst kockákra összevágjuk. A hagymát megtisztítjuk, összevágjuk. A húst, a hagymával, a babérlevéllel és a fagyott zöldbabbal annyi vízben, amennyi éppen csak ellepi, összefőzzük, hogy a zöldbab megpuhuljon (kb. 20 perc). Majd a leöblített, lecsepegtetett konzerv fehérbabbal összeforraljuk.
2. A betéthez összekeverjük a lisztet a tojással, sóval és kevés vízzel, hogy kemény galuskatésztát kapjunk. A tésztát több részletben kis deszkára tesszük, és késsel a fövő vízbe szaggatjuk. Amikor a tészta elkészült, leszűrjük és leöblítjük. A galuskát a húsos babhoz adjuk, sózzuk, borsozzuk. Mielőtt levesszük a tűzről, belekeverjük a petrezselymet. Ezt az ételt bővebb lével tálaljuk.
Csipetke vagy galuska
A levesbetétek fokozzák a levesek élvezeti értékét. Legkedveltebb a magyar konyhában a csipetke és a galuska. Eredetileg a csipetkéhez kemény tésztává gyúrunk 10 dkg lisztet 1 tojással, egy csipet sóval és kevés vízzel. Lisztes kézzel borsónyi darabokat csipkedünk a kész levesbe. Még kb. 5 percig forraljuk. A galuska tésztája kicsit hígabb, hasonló a palacsintatésztához, csak több liszt kell bele. Nokedliszaggatóval vagy deszkáról, késsel vagdalva adagolják a forró, a majdnem kész levesbe.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva
1 adag: 368 kcal
További gyors, könnyen elkészíthető recepteket a https://www.recepttar.hu/ oldalon talál!
A recept hozzávalóit a Chef Market biztosította. Rendelje meg még ma bevásárlását a chefmarket.hu/oldalon otthonról, kényelmesen és használja a SLÁGERFM kuponkódot, ami 5% kedvezményt biztosít és másnap már házhoz is kapja!
Fotó: RAS / Recepttár