Napelem-parkot avatnak tavasszal a génbankban

Évente várhatóan 260-270 MWh elektromos energiát termelnek majd a napelemes kiserőművek Tápiószelén, a Növényi Diverzitás Központ területén. Mindez az intézmény villamosenergia szükségletének jelentős részét fedezi. A jelenleg tesztüzemben működő új létesítményt 125,77 millió Ft Európai Uniós támogatással építették meg.

A Földön évente előállított fotovoltaikus (azaz napelem) cellák mennyisége meredeken növekszik. A kiépült kapacitás növekedésével párhuzamosan az Európai Unióban az utóbbi években sokszorosára nőtt a csúcsidőszakbéli fotovoltaikus energia-termelés. Közben a technológia egyre olcsóbbá válik: az elmúlt bő évtizedben mintegy ötödére csökkent egy adott méretű kiserőmű beruházási költsége. Magyarországon az ágazat növekedése az EU-ban mért adatok többszöröse. Ezen trendbe illeszkedik a Tápiószelén működő Növényi Diverzitás Központ (NöDiK), Magyarország legnagyobb génbankjának most megvalósuló beruházása.

2014-ben már megépült a Központban egy 48kW teljesítményű háztartási napelemes kiserőmű a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) által a megújuló energia felhasználásának növelésére kiírt pályázati forrásának segítségével. A hűtőtárolók épületének tetejére megépített napelemek segítségével az intézmény csökkenteni tudta energetikai kiadásait, évente 53-55 MWh elektromos energiát termelve. A környezetvédelmi szempontokat is szem előtt tartva, és annak érdekében, hogy a jövőben minimalizálják az elektromos áram használatához kapcsolódó költségeket, a NöDiK 2016-ban sikeres pályázatot nyújtott be a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz. A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) „Fotovoltaikus rendszerek kialakítása központi költségvetési szervek részére” című programjának keretein belül 125,77 millió Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült a génbank. Az elnyert pályázatnak köszönhetően a NöDiK területén megvalósult egy a korábbinál nagyobb, 804 db napelem-modulból álló 180 kW teljesítményű háztartási napelemes kiserőmű kiépítése. A 4 000 m²-es területet elfoglaló létesítmény várhatóan 210-215 MWh elektromos energiát termel majd évente. A műszaki átadás-átvétel 2017 decemberében megtörtént, az ünnepélyes átadó a tesztüzemet követően, ez év tavaszára várható. A beruházás eredményeként a jövőben a NöDiK elektromos ellátásának több mint fele megújuló energiaforrásból származik majd, és lehetőség nyílik a korábbi, elavult fűtési technológiák kiváltására is.

A Növényi Diverzitás Központ a fővárostól délkeleti irányban egy óra tíz perc vonatútra elhelyezkedő Tápiószele város határában található. A gyönyörű, majd 100 hektáros védett területen elhelyezkedő intézmény hazánk génbankjaként a termesztett és a vad növényfajok magvainak, szaporítóanyagainak hűtött formában való megőrzésével foglalkozik. Az akár száz évig is életképes magok kutatási, nemesítési és természetvédelmi céllal használhatók fel. A központ munkatársai számára mindig is fontos volt a természeti környezetünk megőrzése, ennek szellemében kezdtek bele a mostani fejlesztésbe a fenntarthatóság érdekében. Az intézmény többek között hűtőtárolókat, szárítókamrákat, laboratóriumokat is működtet, valamint különböző kiszolgáló épületeket tart fent, melyek energiaszükséglete magas. Az energiaellátás biztonságát az áramszolgáltatóval együttműködő villamos rendszer garantálja. Az innovatív, energiatakarékos és környezettudatos beruházás illeszkedik a NöDiK nyáron megnövekedő hűtési igényéhez, amikor a legtöbb napsütés, azaz a legnagyobb villamos teljesítmény várható.cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com