Mogyorót ne? De!
Földimogyoró-allergia megelőzése csecsemőknél
Gyakori kritika a szülők részről, hogy az orvostudomány mindig csak “variál”. Új módszerek, új kutatások, új irányelvek, új ajánlások. Ezek a változások valójában mind azért mennek végbe, mert évről évre egyre többet tudunk az emberi test működéséről.
Nincs ez másképp a hozzátáplálás esetében sem, ahol az utóbbi 1-2 évben döbbenetes pálfordulás jelentkezett: a kutatások mostanra beérett eredményei szerint a gyakori ételallergéneket az egészséges babáknak 1 éves koruk előtt szükséges bevezetni, és ami a legmeglepőbb, hogy épp az allergia megelőzése miatt. Az allergének közül az egyik a földimogyoró.
Az új ajánlás alapja a 10 évvel ezelőtt indított és a közelmúltban lezárult, majd publikált ún. LEAP tanulmány (Learning Early About Peanut Allergy), amely több mint 500 gyermek részvételével zajlott. A feldolgozott és kiértékelt adatok szerint azoknál a csecsemőknél, akiknél magas a kockázat az allergia kialakulására, de a hozzátáplálás kezdetétől gyakorta kapnak mogyorót, megakadályozható, hogy kifejlődjön a mogyoró-allergia. A kutatás során ezzel a módszerrel 81%-kal csökkent a kockázat egy olyan csoporthoz képest, akiknek a táplálásából teljes mértékben elhagyták a mogyorót az első 5 évben.
A nyomonkövető kutatás (LEAP-On) bebizonyította, hogy a mogyoró korai bevezetése hosszútávon is kifejti hatását és megvédi a gyermekeket az allergia kialakulásától, még abban az esetben is, ha az nem képezi a mindennapi táplálék részét a továbbiakban.
A nemzetközi allergológiai ajánlásokat várhatóan hamarosan követik a nemzeti ajánlások is, ezek egyelőre kidolgozás alatt vannak mindenütt, így Magyarországon is. Ezért addig feltétlen szükséges, hogy a földimogyoró bevezetése előtt a szülő konzultáljon a gyermekorvossal.
Forrás: www.foodallergy.org
Fotó: pexels.com