Miniszteri biztos: a Brexit miatt erős szuverenista szövetségest veszítünk el az EU-ban

A Brexit miatt Magyarország egy erős szuverenista szövetségesét veszíti el az Európai Unióban. A magyar kormány sajnálja, de tiszteli is a britek döntését – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) Brexit-ügyi miniszteri biztosa pénteken Budapesten.

    Takács Szabolcs az európai átalakulás színterei és törésvonalai tematikában rendezett negyedik Európai Blue Sky Konferencián tartott előadásában arról beszélt, a december 12-ei brit választások fő kérdése az, melyik politikai erő tud elég támogatást szerezni a parlament alsóházában ahhoz, hogy ratifikálják (a Boris Johnson miniszterelnök által kötött) kiválási megállapodást.
A magyar kormány álláspontját ismertetve azt mondta: “sokat veszítünk” Nagy-Britannia kiválásával. Az Egyesült Királyság Magyarországhoz hasonlóan a szuverenista álláspontot képviseli – az Európai Bizottság föderalista irányultságával szemben -, így egy erőst szövetségest veszítünk el a közösségen belül, amelyben a szuverenista országok kisebbségben vannak.
Álláspontja szerint bármi történik Brexit-ügyben, nem lesz könnyű dolguk a briteknek, mivel a társadalom nagymértékben megosztott a kérdésben. A népesség fele elégedetlen a Brexittel, a brit belpolitika “holtpontra” érkezett, a parlament alsóháza és a kormány “politikai harcot” folytat egymással – mondta.
Hozzátette, a korábban a konzervatívok és a baloldal által meghatározott “kétpárti rendszer” négypártivá vált, ezek között Nigel Farage “tematikus Brexit-pártját” is megemlítette.
Takács Szabolcs úgy vélekedett: a kiválási folyamatot a brit belpolitikai harc blokkolja, és nem az Európai Tanács vagy a közösség tagállamai.
Az EU és Nagy-Britannia érdeke is, hogy olyan megállapodás jöjjön létre, amely biztosítja a rendezett kiválást – hangsúlyozta a miniszteri biztos.
Takács Szabolcs szólt arról is: szükséges meghatározni, hogy mit jelent az európai életmód, főleg akkor, “amikor Európa etnikai arculata változik”.
A kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete által szervezett, vasárnapig tartó budapesti konfencia célja az európai integráció jelenének és lehetséges jövőképeinek elemzése, ezen belül az EU globális stratégiai szerepének változása, gazdasági-politikai együttműködései az ázsiai és az afrikai kontinens országaival. Külön téma ezúttal Közép-Európa szerepe az európai közösségen belül.

 

 

 

Forrás: MTI

Fotó: pexels.comcool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com