Tovább növekszik a lekötés nélkül tartott pénzek aránya

Tovább növekszik a lakossági folyószámlákon lekötés nélkül tartott pénzek aránya, miközben a betétállomány új csúcsokat ostromol – ismerteti pénteki számában a Világgazdaság.

    A gazdasági napilap a Magyar Nemzeti Bank adataira hivatkozva azt írja, hogy visszafogottan hat a lakossági betétek növekedésére a Magyar Állampapír Plusz, miközben a látra szóló és folyószámlabetétek aránya folyamatosan emelkedik az állományon belül. Októberben a betéti szerződések tranzakciós egyenlege 174,7 milliárd forint pluszt mutatott, vagyis a lakossági ügyfelek jóval több pénzt helyeztek el a számláikon, mint amennyit kivettek. Tehát a betétekből változatlanul kevés pénz áramolhat a lakossági szuperállampapírba, igaz, egy hónappal korábban még 1,3 milliárdos mínuszt mutatott a tranzakciók egyenlege.
A lakossági betétek állománya közben hónapról hónapra újabb rekordokat dönt, októberben már 8882,2 milliárd forintot ért el, ami 7,4 százalékos növekedés 2018 tizedik hónapjához képest. A stabil növekedéssel párhuzamosan folyamatosan emelkedik a látra szóló és folyószámlabetétek aránya is a lakossági portfólióban: ezek összege az október végéig számolt egy év alatt majdnem 13 százalékkal, 6446,8 milliárd forintra emelkedett, így az arányuk már 72,6 százalékos az összes betéten belül.

 

 

 

Forrás: MTI

Fotó: pexels.comcool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com