Menekültügyi főbiztos: Athén szerint nem lesznek fogvatartási központok

Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa csütörtökön közölte: a görög kormány arról biztosította őt, hogy nem lesznek fogvatartási központok az Égei-tengeren azután, hogy Athén idegenrendészeti központok létrehozását jelentette be a szigeteken.

    Grandi ezt kétnapos görögországi látogatása során mondta, amelyen találkozott Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnökkel, aki kifejtette: “a központok, ahol az embereket elhelyezik, nem fogvatartási központok lesznek (…) A menedékkérők fogva tartása ellen vagyunk. Menedéket kérni nem bűncselekmény” – fogalmazott.
A görög kormány a múlt héten bejelentette, hogy menekültbefogadó központokat zár be az égei-tengeri szigeteken, helyettük idegenrendészeti központokat állítanak fel a következő fél évben.
A bejelentés bírálatokat váltott ki politikusok, civil szervezetek és a helyi lakosság részéről is. Az égei-tengeri Leszbosz, Számosz, Híosz, Lérosz és Kósz szigetek – amelyek csaknem 38 ezer migránst és menedékkérőt szállásolnak el – polgármesterei csütörtökön közös nyilatkozatot írtak alá, amelyben elutasították a tervet attól tartva, hogy a szigetek szabadtéri börtönökké válnak. Egyúttal azt kérték, hogy szállítsák el a menekülteket az ország kontinentális részére, valamint több pénzügyi támogatást kértek a térség számára.
Az ENSZ menekültügyi főbiztosa kitért azokra a területekre is, amelyeken szerinte a görög kormánynak intézkednie kell: ilyenek például a menekültek “rendkívül nyugtalanító” életkörülményei, a táborok túlzsúfoltsága, a menedékkérelmek elbírálásának nehézkessége és a kísérő nélkül érkezett kiskorúak helyzete.
Grandi bizonyos fenntartásokat fogalmazott meg a görög parlament által nemrég elfogadott menekültügyi törvénnyel kapcsolatban, mert – mint fogalmazott – “sietősen lett jóváhagyva”, bár kifejezte reményét, hogy végrehajtása jobb lehet a következő évben.
A görög parlament november elején fogadta el a menedékkérőkre vonatkozó szigorúbb törvényt, amelynek tervezete ellen több emberi jogi szervezet is tiltakozott. A kormány szerint a tervezet célja a menekültügyi kérelmek elbírálásának, valamint az elutasított kérelmezők kitoloncolásának egyszerűsítése.
Az ENSZ menekültügyi főbiztosa ugyanakkor pozitívabban tekintett a kormánynak arra a tervére, hogy 4000, kísérő nélkül érkezett kiskorút szállítanak a kontinentális részre. “Gyerekek vannak vészhelyzetben ebben az országban” – fogalmazott.

 

 

 

Forrás: MTI

Fotó: pexels.com

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com