Megtalálták az eltűnt nyolc hegymászó közül hétnek a holttestét Indiában

Megtalálták az indiai hatóságok a dél-ázsiai ország második legmagasabb hegyének közelében május végén eltűnt nyolc hegymászó közül hétnek a holttestét, egy ember után még mindig kutatnak – közölték vasárnap az illetékesek.

    A brit Martin Moran vezette hegymászócsapat május közepén indult útnak egy eddig meghódítatlan, 6477 méter magas névtelen csúcsra az észak-indiai Nanda Dévi közelében. A csapatnak négy brit, két amerikai, egy ausztrál tagja volt és egy indiai túravezető is kísérte őket.
A nyolctagú csapat eltűnését május 31-én jelentették, miután a hegymászók nem értek vissza az alaptáborba. Az expedíciót szervező Moran Mountain közlése szerint a hegymászók útját egy “méretes lavina” keresztezhette.
A félkatonai Indo-tibeti Határrendőrség (ITBP) emberei a múlt héten indultak el gyalog a holttestek felkutatására és vasárnap érték el azt a területet, ahol a hegymászók eltűntek. A megtalált hét holttestet még hivatalosan is azonosítani kell, a nyolcadik áldozatot még keresik.
Az ITBP szóvivője szerint egyelőre nem született döntés arról, hogy a holttesteket légi úton fogják-e lehozni az 5500 méteres magasságból.
Csaknem három héttel ezelőtt az indiai légierő felderítő helikoptereiről már észlelték a holttestek egy részét, ám a kedvezőtlen talaj- és időjárási viszonyok miatt nem lehetett megközelíteni a helyszínt.
Az illetékesek szerint a holttestek megtalálásának helye azt sugallja, hogy a csapat útvonalat változtathatott és olyan úton haladt, amely nem szerepelt az eredeti tervek között.
Az idei volt az elmúlt évek egyik leghalálosabb mászószezonja a Himalájában.
Több mint húszan vesztették életüket a hegyekben, köztük legalább 11-en a Mount Everesten, ahol a túlzsúfoltság, a kedvezőtlen időjárási viszonyok, a tapasztalatlan hegymászók voltak a felelősek a sok halálesetért.

 

 

Forrás: MTI

Fotó: pexels.com

 cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com