Megmenekülésük évfordulóját ünneplik a barlangból kimentett thaiföldi focista gyerekek

Megmenekülésük egyéves évfordulóját ünnepelték hétfőn azok a thaiföldi focista gyerekek edzőjükkel, akik tavaly június 23-án hetekre a thaiföldi Tham Luang barlangrendszerben rekedtek a monszun okozta hirtelen áradások miatt.

    A csoport tagjai egy hétfői megemlékezésen elmondták, hogy hálásak azokért a lehetőségekért, amelyeket az elmúlt egy évben az élettől kaptak.
“Örülök, hogy újra itt lehetek” – mondta a 15 éves Adul Szam-on a múzeumnál, amelyet a barlang bejárata előtt emeltek.
A fiú több mint két hetet töltött csapattársaival és edzőjével a barlangban, elzárva a külvilágtól.
“Ez nagyon fontos esemény számunkra, mert Dzsa Szamot a második apánkként tartjuk számon” – mondta a fiatal a thai haditengerészet egykori búvárjára, a 38 éves Szaman Kunanra utalva, aki életét vesztette a mentés során.
“Hatalmas megtiszteltetés, hogy megkaptam a thaiföldi állampolgárságot, aminek köszönhetően új lehetőségek nyíltak meg előttem például a focizás és a tanulás terén” – mesélte a korábban hontalan fiú. “Álmomban sem gondoltam volna, hogy ez megtörténhet” – tette hozzá.
Tavaly nyáron az egész világ azért szurkolt, hogy sikerüljön épségben felszínre hozni a fiatalokat, akik azóta több televíziós műsorban szerepeltek, és történetükről film is készül. Ezzel fejenként 3 millió bahtot (csaknem 28 millió forintot) kereshetnek.
“Sokat változott az életem” – mondta a 12 éves Csanin Vibulrungrueng, a csapat legfiatalabb tagja. “Sokan felismernek minket.”
A fiúk edzője, a 26 éves Ekapol Dzsantavong hálát adott azért, hogy az egész csapat épségben megmenekült, és hozzátette: minden új lehetőség csak további ajándék.
A focicsapat és edzője 2018. június 23-án kereste fel a Bangkoktól 1000 kilométerre fekvő Tham Liang-Khun Nam Nang Non-barlangot. A hirtelen áradás miatt több mint két hétre csapdába estek a barlang egy száraz pontján. Kiszabadításukra nemzetközi mentőexpedíciót szerveztek tapasztalt barlangi búvárok. A mentésen, amely végül sikerrel zárult, ezrek dolgoztak.

 

 

 

Forrás: MTI

Fotó: pexels.com

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com