Maróczy Emlékverseny: Shirov a legfiatalabb magyar nagymesterrel sakkozik

Idén a 150 éve született nagymester emlékére a Nemzetközi Maróczy Emlékverseny nevet viseli a IV. Magyar Sakkhagyományokért Kupa, amelynek keretében Alexei Shirov is asztalhoz ül.

    A Magyar Sakkozásért Alapítvány és a TFSE rendezésében – a Magyar Sakk Szövetség támogatásával – szombattól keddig sorra kerülő eseményen a világbajnokjelölt a legfiatalabb magyar nagymesterrel, a 17 éves Kozák Ádámmal játszik. A verseny zárásaként az éles stílusa miatt “Mr Fire on the board”-nak is nevezett sakkozó 20 táblás szimultánt ad kedden a Testnevelési Egyetemen – tájékoztatta Kállai Gábor nagymester az MTI-t.

A szovjet, lett, majd spanyol színekben szereplő Shirov legjobbjaként negyedik volt a világranglistán, 1998-ban Vlagyimir Kramnyik legyőzésével Garri Kaszparov kihívója lett, de Kaszparov végül Kramnyikot választotta ellenfélnek. Shirov 2000-ben vb-döntőt játszott Viswanathan Ananddal, és vereséget szenvedett.

A kiemelt mérkőzés mellett négy tehetséges magyar ifi sakkozó KO-meccsel majd, és várhatóan mintegy 80-100 fős ingyenes U16-os rapidversenyre is sor kerül, amelynek összdíjazása 300 ezer forint lesz. A rendezvény fővédnöke Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

Maróczy Géza (1870-1951) előtt tisztelegve kedden 13.00 órakor megkoszorúzzák a nagymester emléktábláját a II. János Pál pápa tér 16-os számú ház falán, illetve másnap 13.00 órakor szintén koszorúzásra kerül sor a Fiumei úton a Nemzeti Sírkertben.

 

 

Forrás: MTI

Fotó: pexels.comcool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com