Magyarországról elhurcolt auschwitzi túlélő különleges naplóját mutatja be a Német Történeti Múzeum

Egy Magyarországról elhurcolt auschwitzi túlélő, a ma Jeruzsálemben élő 90 éves Sheindi Ehrenwald különleges, magyar nyelvű naplóját mutatja be csütörtöktől a Német Történeti Múzeum Auschwitz felszabadításának 75. évfordulója alkalmából.

    Az írás első alkalommal látható a Deportiert nach Auschwitz (Auschwitzba deportálva) című kiállításon.
Az akkor 14 éves zsidó kislányt, Sheindi Ehrenwaldot és családját – szüleit, nagyszüleit és lánytestvéreit – 1944-ben deportálták a ma Szlovákiához tartozó Galántáról. Nővére kivételével teljes családja odaveszett az auschwitzi táborban.
A tanítónak készülő és naplót vezető Sheindi 54 képeslapméretű lapon örökítette meg sűrűn írt soraival a családdal és vele történteket. Egy szövetgyárban végzett kényszermunka során, titokban jegyezte le naplóját munkahelyi papírjegyzékekre, amelyeket aztán galacsinná gyúrva őrzött meg.
Az 54 oldal “közvetlen hangon szól egy szörnyűséges bűncselekményről” – mondta el szerdán Raphael Gross, a múzeum igazgatója.
Sheindi Ehrenwald kifejtette: ma már csodálkozik azon, hogyan tudta mindezt leírni, hiszen szinte lehetetlen volt és nagyon veszélyes. “Mégis megírtam” – mondta.
Kiemelte: “Csak most állok készen arra, hogy elmeséljem naplóm történetét a világnak. Hamarosan meghalok és nem akarom, hogy feledésbe merüljenek azok az emberek, akiket megöltek”.
A Német Történeti Múzeummal együttműködésben a Bild című német napilap is terjedelmes cikkben ismerteti honlapján a most először a nyilvánosság elé került történelmi dokumentumot. A múzeum mozijában január 30-ig naponta bemutatják a Sheindi naplója című, a napilap gondozásában készült filmet.
Bár Magyarország a második világháborúban Németország szövetségese volt, 1944-ig 800 ezer zsidót elkerült a nácik pusztítása. Az 1944 márciusában indult megszállással és a kollaboráns kormány felállításával azonban megkezdődtek a deportálások. Mintegy 560 ezer magyar zsidót öltek meg a megsemmisítőtáborokban.
A világ vezetői és a holokauszttúlélők január 27-én emlékeznek meg Auschwitzban a haláltábor felszabadulásának 75. évfordulójáról.

 

 

 

 

 

Forrás: MTI

Fotó: pexels.comcool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com