Liberace amerikai zongorista, showman 100 éve született

Liberace amerikai zongorista, zeneszerző, énekes és showman száz éve, 1919. május 16-án született. Az MTVA Sajtóadatbankjának portréja:

    Wladziu Valentino Liberace néven született olasz apától és lengyel anyától a Wisconsin állambeli West Allisben. Apja filmszínházakban és zenekarokban kürtön játszott, ezért szorgalmazta gyerekei zenei nevelését, bár korábban koncertzongoristaként dolgozó felesége felesleges kiadásnak tartotta a zeneórákat. A kis Liberace zenei tehetsége azonban korán megmutatkozott, négyéves korában már kiválóan zongorázott és szívesen adott koncertet népes családjának, hétévesen lett a wisconsini konzervatórium növendéke. Kortársaival nehezen találta a közös hangot, az iskolában rendszeresen csúfolták kisebb beszédhibája miatt, élcelődtek a komolyzene és gasztronómia iránti rajongásán.
Csodagyereknek indult, alig múlt tizenhat éves, amikor a Chicagói Szimfonikusokkal járni kezdte az országot. Idővel a klasszikus koncerteknél nagyobb közönségre és figyelemre vágyott. Húszéves volt, amikor egyik koncertjén a közönség a Three Little Fishies című, akkoriban népszerű slágert követelte. A lehetőséggel élve félig klasszikus, félig könnyed stílusban adta elő a számot, és óriási tetszést aratott. Bár továbbra is fellépett szimfonikus zenekarokkal, a szórakoztató és tömegeket megmozgató populáris zenét közelebb érezte magához. A külön neki készített zongora tetejére feltűnő gyertyatartókat helyezett, egyre bátrabban öltött magára feltűnő, csillogó kosztümöket. Példaképe, a lengyel zongoravirtuóz – és a függetlenségét 1919-ben két évszázad után visszanyerő Lengyelország első elnöke – Paderewski példáján felbuzdulva elhagyta keresztneveit, és egyszerűen csak Liberace-nak kezdte magát hívatni.
Az 1940-es évek közepén már számos amerikai nagyváros éjszakai klubjában zenélt, előadásaira órák alatt elfogytak a jegyek. Ebben az időszakban vált klasszikus zongoristából showmanné, bátran alakította saját képére a klasszikus darabokat, a neki nem tetsző részeket kihagyta, a kottától eltérő tempót és díszítéseket alkalmazott, miközben humoros anekdotákkal fűszerezte előadásait. 1950-ben mutatkozott be a filmvásznon, egy részeges bárzongoristát alakított.
1952-ben elindult a The Liberace Show című televíziós műsora Amerika legnagyobb sztárjai közé repítette, az adásokat kétszáznál több amerikai tévétársaság vette át, és tucatnyinál több külföldi országban is sugározták. Az egyre extravagánsabb ruhákban, kezén hatalmas gyémántgyűrűkkel fellépő Liberace elképesztő összegeket zsebelt be. Az 1954-es, telt házas Madison Square Garden-beli fellépésért 138 ezer (akkori) dollár ütötte a markát, a Las Vegas-i Riviera Hotel hetente 50 ezer dollárt fizetett fellépéseiért – ezek példátlanul magas gázsinak számítottak, és emiatt bekerült a Guinness rekordok Könyvébe is.
A közönség körében töretlenül népszerű maradt, de kritikusai nemegyszer vádolták klasszikus zeneszerzők megcsúfolásával, túlzó előadásmódjának érthetetlenségével. “Nem koncertet adok, hanem show-t csinálok” – válaszolta Liberace, aki minden koncert végén felhívta egy-két rajongóját a színpadra, hogy megfoghassák ruháit, ékszereit, strasszokkal díszített egyedi zongoráját.
Életének ezt a szakaszát mérhetetlen fényűzésben töltötte, ekkor tervezte híres, zongora témájú házát, a színpadon több méter hosszú sarki rókaprémből készült palástot öltött magára. A nagyvállalatok azért versengtek, hogy melyikük szponzorálhassa a sztárt, mert így a női rajongók tömegéhez jutott el reklámjuk. A showman 1955-ben főszerepet kapott a Sincerely Yours című filmben, később epizódszerepeket vállalt Batman, a Kojak és a Hotel című sorozatokban. 1958-ban új műsort kapott az ABC csatornán, két évvel később csillagot a Hollywoodi hírességek sétányán. Első könyve, egy szakácskönyv hét kiadást élt meg, 1972-ben bestseller lett önéletírása, az Emmy-díjat két alkalommal kapta meg.
Liberace sosem vállalta fel nyilvánosan homoszexualitását, minden sajtóorgánumot beperelt, amely akár csak finoman célozgatott erre, éveken át azt híresztelte magáról, hogy párkapcsolatban él a műkorcsolyázóból lett filmsztár Sonja Heniével. 1977-ben találkozott a fiatal Scott Thorsonnal, aki hamarosan a sztár sofőrje, titkára és szeretője lett. A hatalmas társadalmi és korkülönbség ellenére a két férfi öt éven át élt együtt titokban, majd viharos körülmények között szakítottak.
A zongoristát 1985 nyarán HIV-fertőzéssel diagnosztizálták, betegségéről szűk stábja, néhány barátja és családtagjai kivételével haláláig senki sem tudott. A nagybeteg Liberace utoljára 1986-ban lépett színpadra a New York-i Radio City Music Hallban. Néhány hónap múlva tüdőgyulladással egy Palm Springs-i kórházba került, ott halt meg 1987. február 4-én.
Még életében, 1978-ban múzeuma nyílt las Vegasban, ennek bevételeiből gazdálkodik a fiatal tehetségeket és a szűkölködő muzsikusokat támogató Liberace Alapítvány. Életéről Scott Thorson könyve nyomán Steven Soderbergh készített filmet 2013-ban Túl a csillogáson címmel, Michael Douglas és Matt Damon főszereplésével.

 

 

Forrás: MTI

Fotó: pexels.com

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com