Lezuhant egy utasszállító repülőgép Afganisztánban, a tálibok jelentkeztek elkövetőként

Lezuhant egy utasszállító repülőgép hétfőn Afganisztánban, de a történtek részletei egyelőre nem világosak. A tálibok szóvivőjük útján bejelentették, hogy ők lőtték le a gépet a közép-afganisztáni Gazni felett, ám ezt eddig más források nem erősítették meg.

    Az 1TVNews nevű afgán hírcsatornához eljuttatott közleményükben a radikálisok azt mondták, a lelőtt gép az Egyesült Államok légierejéhez tartozott, a fedélzeten pedig több CIA-ügynök is utazott. Zabihullah Mudzsáhid tálib szóvivő hozzátette, hogy a gép minden utasa életét vesztette.
Az afgán védelmi minisztérium szóvivője, Ruhollah Ahmedzaj csupán annyit közölt az AFP francia hírügynökséggel, hogy a repülőgép fedélzetén nem afgán katonák voltak. A hírügynökség kapcsolatba lépett a Kabulban állomásozó amerikai kontingenssel is, ám onnan egyelőre nem érkezett válasz.
Az Egyesült Államok közel-keleti műveleteit irányító parancsnokság (CENTCOM) szóvivője, Beth Riordan korábban azt mondta, a repülőgépet még nem azonosították, és nem tudják azt sem, hogy valóban az amerikaiak légierejéhez tartozott-e. Riordan elzárkózott a tálib bejelentés kommentálásától.
Ugyanakkor magukat megnevezni nem kívánó amerikai tisztségviselők a Reuters hírügynökségnek azt mondták, a szóban forgó repülőgép egy kis amerikai katonai gép volt. Hozzátették azt is, egyelőre nincs arra bizonyíték, hogy a gépet lelőtték volna. Egyikőjük szerint a fedélzeten kevesebb, mint tíz ember volt.
Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma egyelőre nem kommentálta a hírt.
A hírügynökségekben és az afganisztáni médiában először olyan hírek láttak napvilágot, hogy az Ariana afgán állami légitársaság Herátból Indiába tartó Boeing típusú utasszállítója zuhant le Gazni tartományban 110 emberrel a fedélzetén, de ezt azonnal cáfolta Mirval Mirzakval, a vállalat ügyvezető igazgatója a légitársaság Ariana News hírportálján.
A légijáratokat követő Flightradar internetes szolgáltatás adataiból is az látszik, hogy a szóban forgó járat már India felett repül.
Gazni kormányzója, Vahídullah Kalomzaj korábban azt mondta, hogy a lezuhant gép nem afgán, hanem valamilyen külföldi légitársaságé volt.
Az ország középső részén fekvő Gazni tartomány olyan területén zuhant le, amelyet a tálib lázadók tartanak ellenőrzésük alatt.
Az Ariana News úgy tudja, hogy egy kommandós alakulat indult útnak Gazniba, hogy felkutassa a gépet.

 

 

 

Forrás: MTI

Fotó: pexels.comcool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com