Lengyelországban megkezdődött Szent II. János Pál pápa szüleinek boldoggá avatási pere

Megkezdődött csütörtökön a krakkói egyházmegyében Szent II. János Pál pápa szüleinek, Emilia Wojtylának és idősebb Karol Wojtylának a boldoggá avatási pere, mely alkalomból a családi értékek fontosságát emelték ki az egyház képviselői.

A házaspár életszentségére bizonyítékokat gyűjtő boldoggá avatási törvényszék a “lengyel pápa” szülővárosában, a dél-lengyelországi Wadowicében tartotta meg csütörtökön első ünnepi ülését. Ezt követően a törvényszéket vezető krakkói érsek, Marek Jedraszewski szentmisét mutat be. Ő indította el gróf Esterházy János, két világháború közötti felvidéki magyar politikus boldoggá avatási perének egyházmegyei szakaszát is 2018-ban.

II. János Pál szülei “tanúságot tettek a múlhatatlan értékek létezéséről, melyek között az első helyen a család szerepel” – jelentette ki a törvényszék ülésén Stanislaw Dziwisz bíboros, a néhai lengyel pápa titkára. A mai családoknak a házasság valódi mintáira van szükségük, “különösen a házasság méltóságának szükségességét és értelmét kétségbe vonó ideológiák fényében” – hangsúlyozta a bíboros.

Emilia és Karol Wojtyla boldoggá avatásának posztulátora Slawomir Oder atya, aki ugyanezt a tisztséget már a II. János Pál 2014-ben befejeződött szentté avatási perében is betöltötte.

A per egyházmegyei szakasza folyamán meghallgatják a házaspár életét jól ismerő kortársak leszármazottait, és tanulmányozzák II. János Pál azon írásait, amelyekben megemlékezett szüleiről, a családi élet részleteiről. Emilia (1884-1929) és Karol (1879-1941) 1906-ban kötöttek házasságot, három gyermekük született. Az elsőszülött Edmund orvos lett. Kórházi szolgálata során, 26 éves korábban, skarlátfertőzést kapott, és belehalt a betegségbe. A másodikként világra jött kislány, Olga, röviddel születése után hunyt el. Az 1920-ban született Karol, a későbbi pápa, szüleinek harmadik gyermeke. Korán elárvult – édesanyja, Emilia akkor hunyt el, amikor Karol 9 éves volt, édesapja pedig a második világháború idején, 1941-ben halt meg.

Forrás: MTI.hu
Fotó: 777blog.hucool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com