A lengyel Tomasz Ritter nyerte az első, korabeli hangszeres Chopin-zongoraversenyt

Lengyel versenyző, a 23 éves Tomasz Ritter nyerte meg csütörtökön az első ízben megrendezett Chopin-zongoraversenyt, amelyen korabeli hangszereken játszottak a zongoristák.

    A második helyen megosztva végzett a japán Kavagucsi Naruhiko és a lengyel Aleksandar Swigut. A harmadik helyezést is lengyel zongorista, a Hannoverben tanuló Krzysztof Ksiazek kapta.

A hat döntős egy Chopin-concertót játszott az amszterdami 18. Századi Zenekar kíséretében. Az előadások után 11 tagú nemzetközi zsűri döntött a díjakról.

A Moszkvai Konzervatóriumban tanuló Tomasz Ritter a 15 ezer euróval (4,8 millió forinttal) járó első díj mellé koncertfelkérést és lemezfelvételi lehetőséget is kapott. A második díjazott 10 ezer eurós (3,2 millió forintos), a harmadik 5 ezer eurós (1,6 millió forintos) pénzjutalomban részesült.

A zenekar, amelynek tagjai 18. és 19. századi zenét játszanak korabeli hangszereken, különdíjjal jutalmazta Ksiazeket és Swigutot.
A Chopin-zongoraversennyel a szponzorok, a Nemzeti Frederic Chopin Intézet és a Lengyel Rádió és Televízió arra akarják ösztönözni a fiatal zongoristákat, hogy fedezzék fel a legnépszerűbb lengyel zeneszerző műveit eredeti hangszereken megszólaltatva.

A harminc résztvevőnek Frédéric Chopin (1810-1849) és lengyel kortársai, valamint zongoratanára, Jozef Elsner, illetve Johann Sebastian Bach műveit kellett megszólaltatnia korabeli eredeti vagy helyreállított hangszereken, amelyek között vannak Buchholtz-, Érard- és Pleyel-zongorák, e célra az intézet 19 történelmi zongorát bocsátott rendelkezésre.

A különleges zongoraverseny a lengyel függetlenség 100. évfordulójára szervezet programsorozat keretében zajlott. A következő versenyt 2023-ra tervezik.

Forrás: MTI

Fotó: pexels.comcool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com